MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Te konserwanty używane są głównie do marynowania i...
fot. thitarees/123RF

Niektóre konserwanty źle wpływają na twoje zdrowie! Sprawdź czarną listę dodatków do żywności i wyeliminuj te substancje ze swojej diety

Azotan (E 252) i azotyn potasu (E 249)

Te konserwanty używane są głównie do marynowania i utrwalania serów żółtych, konserw rybnych, wędlin oraz produktów wędzonych. Znaleźć je można również w mrożonych produktach, a szczególnie w zapiekankach i pizzy. Maksymalny dzienny bezpieczny limit do spożycia tej substancji wynosi 3,7 mg/kg masy ciała. Zbyt długie przechowywanie produktów z dodatkiem azotanów i azotyn potasu zwiększa ryzyko przekształcenia ich w bardzo szkodliwą postać nitrozoamin, które mają potwierdzone działanie rakotwórcze. Wykazano, że nadmierne spożywanie azotynu potasu może zaburzać transport tlenu we krwi, co będzie skutkowało pojawieniem się zawrotów głowy. Dodatkowo może wywoływać silny ból brzucha i reakcję alergiczną.

Zobacz również

Hakiel ponownie zostanie ojcem! Dominika jest w ciąży!

HIT DNIA
Hakiel ponownie zostanie ojcem! Dominika jest w ciąży!

King Szczecin awansował do finału Orlen Basket Ligi

King Szczecin awansował do finału Orlen Basket Ligi

Polecamy

PlayStation Days of Play 2024. Kiedy odbędą się wielkie wyprzedaże gier i sprzętu?

PlayStation Days of Play 2024. Kiedy odbędą się wielkie wyprzedaże gier i sprzętu?

To nie są „atrakcje”. Seniorze, nie daj się nabrać oszustom!

To nie są „atrakcje”. Seniorze, nie daj się nabrać oszustom!

Ponowny pogrzeb działacza podziemia antykomunistycznego straconego na Zamku Lubelskim

Ponowny pogrzeb działacza podziemia antykomunistycznego straconego na Zamku Lubelskim