Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Najwyższy czas nastawiać zakwas. Przepis na świąteczny żurek

ask
Przepis na żurek
Przepis na żurek Anna Kurkiewicz
Do przygotowania wielkanocnego żurku konieczny jest zakwas. Jak go zrobić radzi Barbara Fatyga z "Symfonii Smaku".

Żeby przygotować zakwas, musimy zalać dwie szklanki (200 g) mąki żytniej razowej typ 2000, litrem ciepłej przegotowanej wody. - Nasze babki robiły też zakwas z suchych skórek razowego chleba zalewając je wodą - mówi Barbara Fatyga z "Symfonii smaku".

Zakwas trzeba odstawić na trzy dni w temperaturze pokojowej. Gdy zaczyn "opadnie", dodajemy czosnek i zostawiamy na kolejne dwa-trzy dni. Potem przecedzamy zakwas przez sito lub gazę. Po ukiszeniu wlewamy żurek do wywaru z warzyw i wędzonych kości.

- Dodajemy do niego we-dług uznania: białą kiełbasę, boczek smażony z cebulką, jajka ugotowane na twardo i majeranek - dodaje Barbara Fatyga.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lublin.naszemiasto.pl Nasze Miasto