Najwyższy czas nastawiać zakwas. Przepis na świąteczny żurek

ask
Przepis na żurek
Przepis na żurek Anna Kurkiewicz
Do przygotowania wielkanocnego żurku konieczny jest zakwas. Jak go zrobić radzi Barbara Fatyga z "Symfonii Smaku".

Żeby przygotować zakwas, musimy zalać dwie szklanki (200 g) mąki żytniej razowej typ 2000, litrem ciepłej przegotowanej wody. - Nasze babki robiły też zakwas z suchych skórek razowego chleba zalewając je wodą - mówi Barbara Fatyga z "Symfonii smaku".

Zakwas trzeba odstawić na trzy dni w temperaturze pokojowej. Gdy zaczyn "opadnie", dodajemy czosnek i zostawiamy na kolejne dwa-trzy dni. Potem przecedzamy zakwas przez sito lub gazę. Po ukiszeniu wlewamy żurek do wywaru z warzyw i wędzonych kości.

- Dodajemy do niego we-dług uznania: białą kiełbasę, boczek smażony z cebulką, jajka ugotowane na twardo i majeranek - dodaje Barbara Fatyga.

Konferencja ministra Telusa w Skierniewicach

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na lublin.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie