Żeby przygotować zakwas, musimy zalać dwie szklanki (200 g) mąki żytniej razowej typ 2000, litrem ciepłej przegotowanej wody. - Nasze babki robiły też zakwas z suchych skórek razowego chleba zalewając je wodą - mówi Barbara Fatyga z "Symfonii smaku".
Zakwas trzeba odstawić na trzy dni w temperaturze pokojowej. Gdy zaczyn "opadnie", dodajemy czosnek i zostawiamy na kolejne dwa-trzy dni. Potem przecedzamy zakwas przez sito lub gazę. Po ukiszeniu wlewamy żurek do wywaru z warzyw i wędzonych kości.
- Dodajemy do niego we-dług uznania: białą kiełbasę, boczek smażony z cebulką, jajka ugotowane na twardo i majeranek - dodaje Barbara Fatyga.
Konferencja ministra Telusa w Skierniewicach
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?