Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Najlepszy przepis na mazurek wielkanocny. Podpowiadamy jak zrobić go krok po kroku. Zobacz zdjęcia

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Przed nami Wielkanoc 2021. Zastanawiasz się jakie ciasto upiec dla swoich bliskich? Podpowiadamy! Mazurek wielkanocny to tradycyjne ciasto kuchni polskiej, przygotowane zwykle na kruchym spodzie, ze świąteczną dekoracją z bakalii i lukru. Mamy dla Ciebie sprawdzony przepis. Zobacz krok po kroku jak bez trudu możesz upiec mazurek wielkanocny. Zobacz zdjęcia. Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. 

Składniki na mazurek wielkanocny:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 200 g masła
  • 5 żółtek
  • pół szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • powidła wiśniowe lub inny kwaskowy dżem
  • do dekoracji: bakalie np. orzechy laskowe, włoskie, migdały, rodzynki, żurawina, daktyle, morele; lukier ( cukier puder utarty z odrobiną wody lub soku z cytryny)
  • do polewy: 100 g czekolady plus 2 łyżeczki masła lub puszka masy kajmakowej

Z podanej porcji składników można przygotować dwa mazurki.

Jak przygotować mazurek wielkanocny?

Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy kostkę masła i siekamy nożem.
Ważne: Kruche ciasto powinno zagniatać się jak najkrócej, by nie rozgrzewać go dłońmi.
Do posiekanego z mąką masła dodajemy żółtka, szczyptę soli, cukier i proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto i wkładamy na ok 1 godzinę do lodówki.

Ciasto na mazurek wielkanocny dzielimy na dwie części. Każdą wałkujemy na ok 3 mm. Do wyłożony papierem do pieczenia blaszki przekładamy rozwałkowany spód ciasta. Brzegi wyrównujemy.

Ważne: Ciasto ma Mazurek Wielkanocny należy przed pieczeniem nakłuć widelcem, by spód rósł i piekł się równo.

Jak udekorować mazurek wielkanocny?

Upieczone i wystudzone ciasto smarujemy powidłami lub kwaskowym dżemem. Następnie przygotowujemy polewę.
Mazurek kajmakowy - na ciasto posmarowane powidłami wykładamy gotową masę kajmakową.
Mazurek czekoladowy - na ciasto posmarowane powidłami wylewamy rozpuszczoną z masłem czekoladę.

Na koniec dekorujemy mazurek wielkanocny bakaliami. Można wykonać napis lukrem, np. Wesołego Alleluja.

Przejdź do galerii i zobacz na zdjęciach, jak upiec tradycyjną babkę drożdżową na Wielkanoc 2021

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na krasnik.naszemiasto.pl Nasze Miasto