Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Najlepsze polskie smaki w Lublinie

Redakcja
Gotowanie na żywo, prezentacja kuchni żydowskiej, Festiwal Pierogów, degustacje i kiermasze – to atrakcje pysznego festiwalu, który już dziś zagości w Lublinie.

- Główne hasło spotkań to „tu Polska smakuje najlepiej” – mówi Waldemar Sulisz jeden ze współorganizatorów. Impreza odbędzie się na Starym Mieście. Mistrzowie kuchni przygotują smaczne dania i desery według lokalnych receptur osadzonych w tradycyjnej dworskiej i chłopskiej kuchni Lubelszczyzny. W programie znajdzie się prezentacja kuchni żydowskiej, ewangelickiej, prawosławnej oraz Ziemi Janowskiej. – Wyjątkowe będzie spotkanie z kuchnią tatarską. Gotowaniu będzie towarzyszyć pokaz obrzędów tatarskich, min. ślubu – dodaje Sulisz.

Nowością festiwalu będzie przygotowywanie potraw „na żywo”.

Za kuchenny oręż chwycą zawodowi kucharze, których zmagania będą obserwować i komentować Robert Makłowicz i Piotr Bikont.

Władze miasta uważają, że festiwal świetnie wpasowuje się w starania o uzyskanie tytułu Europejskiej Stolicy Kultury 2016.

– W Polsce do kuchni jako jednej z dziedzin kultury przywiązuje się zbyt małą wagę. My chcemy to zmienić – zapowiada wiceprezydent Lublina Włodzimierz Wysocki.

Na sobotę zaplanowano Międzynarodowy Turniej Nalewek Polski i Krajów Ościennych, a wieczorem o godz. 20 na placu po Farze wystąpi Stanisław Soyka. Z kolei w niedzielę pobawimy się na Święcie Miodu.

Dokładny program imprezy na stronie www.europejskifestiwalsmaku.pl.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lublin.naszemiasto.pl Nasze Miasto