- Główne hasło spotkań to „tu Polska smakuje najlepiej” – mówi Waldemar Sulisz jeden ze współorganizatorów. Impreza odbędzie się na Starym Mieście. Mistrzowie kuchni przygotują smaczne dania i desery według lokalnych receptur osadzonych w tradycyjnej dworskiej i chłopskiej kuchni Lubelszczyzny. W programie znajdzie się prezentacja kuchni żydowskiej, ewangelickiej, prawosławnej oraz Ziemi Janowskiej. – Wyjątkowe będzie spotkanie z kuchnią tatarską. Gotowaniu będzie towarzyszyć pokaz obrzędów tatarskich, min. ślubu – dodaje Sulisz.
Nowością festiwalu będzie przygotowywanie potraw „na żywo”.
Za kuchenny oręż chwycą zawodowi kucharze, których zmagania będą obserwować i komentować Robert Makłowicz i Piotr Bikont.
Władze miasta uważają, że festiwal świetnie wpasowuje się w starania o uzyskanie tytułu Europejskiej Stolicy Kultury 2016.
– W Polsce do kuchni jako jednej z dziedzin kultury przywiązuje się zbyt małą wagę. My chcemy to zmienić – zapowiada wiceprezydent Lublina Włodzimierz Wysocki.
Na sobotę zaplanowano Międzynarodowy Turniej Nalewek Polski i Krajów Ościennych, a wieczorem o godz. 20 na placu po Farze wystąpi Stanisław Soyka. Z kolei w niedzielę pobawimy się na Święcie Miodu.
Dokładny program imprezy na stronie www.europejskifestiwalsmaku.pl.
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?