3 z 10
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Wbrew pozorom dobrej jakości, tradycyjny miód wygląda o...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/a1/a2/5e6782aa99fad_o_large.jpg)
fot. 123rf.com/Ghenadii Boiko
Miód jest podrabiany o wiele częściej niż myślisz. Jak rozpoznać fałszywy produkt z dodatkiem cukru? Nowe przepisy mogą to ułatwić
Krystalizacja
Wbrew pozorom dobrej jakości, tradycyjny miód wygląda o wiele gorzej od tego sztucznego. Dzieje się tak, ponieważ w wyniku procesu krystalizacji na powierzchni miodu oraz na ściankach słoika osadzają się kryształki przypominające kożuch lub pianę. W rzeczywistości są to pyłki, drobinki wosku i pierzgi, czyli wszystkie najcenniejsze produkty z ula.
Fałszywy miód ma zawsze jednolitą i apetycznie wyglądającą konsystencję. Warto też zwrócić uwagę na nakrętkę opakowania z miodem – jeżeli jest ona wypukła, oznacza to, że miód jest sfermentowany.