Międzynarodowy Dzień Śniadania. Co jada się rano na świecie?
Tradycje śniadaniowe w niektórych państwach różnią się bardzo od tych, znanych nam i utrwalanych przez pokolenia. Polacy nie wyobrażają sobie pierwszego posiłku bez kanapki z wędliną i pomidorem, natomiast mieszkańcy południa Europy bez słodkiej bułki i kawy.
Dlaczego jedzenie śniadania jest ważne w każdym miejscu na kuli ziemskiej? W czasie snu organizm człowieka zużywa zapasy, co objawia się znużeniem przez cały dzień. Jeżeli nie dostarczymy odpowiedniej ilości kalorii organizmowi do godziny po przebudzeniu, odczuwać możemy zmęczenie i brak koncentracji. To co wybieramy na śniadanie, jest uwarunkowane wieloma czynnikami: szerokością geograficzną, tradycją, dostępnością produktów, czy stylem życia jaki prowadzimy.
Klimatyczne śniadania
Wysokie temperatury na południu Europy przyczyniają się do tego, że śniadania jada się lekkie (zazwyczaj croissant z dżemem lub miodem, kawa) w przeciwieństwie do Północy, gdzie niższe temperatury zmuszają do większej kaloryczności posiłków. Przykładowo angielskie śniadanie ma wartość energetyczną przekraczającą 800 kcal (jajka na bekonie, wieprzowe parówki, owsianka, fasola w sosie, tosty i smażone placki ziemniaczane). Podobnie odżywiają się Amerykanie, którzy do menu angielskiego, dorzucają smażone ziemniaki z cebulą, jajkami i wołowiną albo w wersji "na słodko" naleśniki z gęstym syropem klonowym.
Postaw na pieczywo
Pieczywo w dalszych ciągu jest jednym z podstawowych składników menu śniadaniowego. W wielu krajach spożywa się rano produkty zbożowe. Francuz zacznie dzień od bagietki, Arab od pity (płaskiego pszennego placka), Meksykanin od tortilli, a Polak od kanapki. Po pieczywo sięgamy niemal odruchowo, gdyż jest podstawowym źródłem cukrów. Spożywanie chleba, zwłaszcza z mąki pełnoziarnistej, razowej i na zakwasie nie powoduje otyłości. W pieczywie bowiem jest więcej błonnika pokarmowego niż w owocach i warzywach.
- Pieczywo zawiera wszystkie niezbędne składniki energetyczne, budulcowe i regulujące. Dodatkowo ziarna pszenicy i żyta zawierają 1,5 proc. tłuszczu, a ten jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dzięki niemu przyswajane są minerały i witaminy znajdujące się w posiłku - mówi Małgorzata Sienkiewicz, Dyplomowany Technolog Żywności
Warto wybierać produkty zawierające dobre tłuszcze. Należy zamienić tłuste mięsa i wędliny na tłuste ryby morskie, smalec i masło na dobre oleje roślinne, np. margarynę, a śmietanę na odtłuszczony jogurt. Nasz organizm nie może wytwarzać (syntetyzować) korzystnych dla naszego zdrowia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego musimy je dostarczać w każdym posiłku.
Od jajka do...
Jajka w różnej postaci je się prawie wszędzie. Nie tylko jajecznica, omlet, sadzone czy gotowane królują na stołach. Podawane w Anglii jajka po szkocku, są zawinięte w mięso mielone. Jajka poszetowe serwowane np. w Niemczech, wbijane są do wrzącej wody zamiast do szklanki. W Meksyku tradycyjne sadzone podawane jest na kukurydzianej tortilli z ostrą salsą.
Mleko i produkty mleczne
Mleko i produkty mleczne są źródłem wapnia, witaminy A i D oraz ryboflawiny. Jest to produkt, którego w porównaniu do jajka, nie dostaniemy na śniadanie np. w Chinach, Japonii czy Polinezji. W tym przypadku nie chodzi o dostępność produktu, a o genetykę. Laktoza, główny składnik mleka, nie jest tolerowany przez organizmy Azjatów. W Europie natomiast produkty pochodzenia mlecznego są częstym gościem na śniadaniowych stołach.
Zobacz także: Imprezy w Warszawie. Co robić?
Śniadania pomimo tego, że podparte tradycją w każdym zakątku świata, nadal jest posiłkiem o którym często zapominamy. Warto o nim przypominać nie tylko od święta, nawet jeżeli wypada w dzień pełni dedykowane właśnie jemu.
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?