Jak Polska długa i szeroka wszyscy – bez wyjątku – 16 lutego 2023 roku obchodzimy Tłusty Czwartek. Nie liczymy kalorii i zajadamy się pączkami, faworkami (w Krakowie – chrustem) i babcinymi oponkami. Co można przygotować na ten dzień? Zebraliśmy dla Was sprawdzone przepisy!
Poniżej sprawdzone receptury naszych Czytelników na:
- Tradycyjne domowe pączki z nadzieniem z konfitury wiśniowej
- Klasyczne domowe pączki z konfiturą z róży
- Łatwe i szybkie pączki z serka homogenizowanego
- Tradycyjny, prosty i szybki krakowski chrust (faworki) ze spirytusem
- Szybkie oponki serowe z pięciu składników
Pączki ze słoniną? Tak dawniej jadano!
Na początek… ciekawostka!
„...Staroświeckim pączkiem trafiwszy w oko mógłby go podsinić, dziś pączek jest tak pulchny, tak lekki, że ścisnąwszy go w ręku znowu się rozciąga i pęcznieje do swojej objętości, a wiatr zdmuchnąłby go z półmiska” - pisał o pączkach Jerzy Kitowicz, ksiądz, polski historyk, pamiętnikarz i korespondent polityczny.
I coś w tym jest, ponieważ dawne pączki były twarde jak kamień! W kuchni polskiej pączki miały postać ciasta nadziewanego słoniną, spożywanego przy zapustach. Pączki przyrządzane na słodko zaczęły występować w Polsce w XVI wieku.
Kulisty kształt pączka pochodzi z XVIII wieku, gdy zaczęto używać do wypieku drożdży, przez co ciasto stało się bardziej puszyste.
I na takie puszyste pączki, kruche faworki i rewelacyjne oponki zebraliśmy dla Was przepisy!
Tradycyjne domowe pączki z nadzieniem z konfitury wiśniowej [PRZEPIS]

Składniki na pączki
- 1,5 szklanki mleka
- 5 żółtek
- 50 g drożdży
- 1,5 łyżki cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 80 dag mąki
- 50 g margaryny
- 1,5 łyżki spirytusu
- słoiczek konfitury wiśniowej
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Wykonanie pączków
Mleko podgrzać. Do mleka dodać pokruszone drożdże, cukier, cukier waniliowy, sól oraz żółtka. Wymieszać. Stopniowo przesiewać mąkę. Wlać rozpuszczoną i przestudzoną margarynę oraz spirytus. Dokładnie wyrabiać ciasto. Oprószyć mąką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Rozwałkować na grubość 1 cm. Szklanką o dużej średnicy wykroić krążki. Na każdy kawałek ciasta nałożyć porcję konfitury wiśniowej. Brzegi zlepić formując kulę.
Pączki wrzucić na rozgrzany olej i smażyć na rumiano z każdej strony. Gotowe oprószyć cukrem pudrem.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”
Klasyczne domowe pączki z konfiturą z róży [PRZEPIS]

Składniki na około 12 pączków
- 350 g mąki
- 35 g drożdży
- 50 g cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 4 żółtka
- 50 g masła
- szczypta soli
- 1 łyżka spirytusu
- konfitura z róży
- cukier puder do posypania
- olej do smażenia
Wykonanie pączków
Do szklanki wsypać pokruszone drożdże, dodać łyżkę cukru i wymieszać aż drożdże się rozpuszczą. Do tego dodać łyżkę mąki i dokładnie wymieszać. Drożdże połączyć z ciepłym mlekiem i odstawić na kilka minut do wyrośnięcia.
Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Rozpuścić masło.
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól. W mące zrobić dołek i dodać naszą mieszankę z drożdżami i lekko zarobić. Następnie dodać żółtka z cukrem i znowu wymieszać. Na koniec dodać rozpuszczone i wystudzone masło i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę i przykryć ściereczką.
Gotowe ciasto lekko rozwałkować i wyciąć szklanką kółeczka. Wrzucić na rozgrzany olej. Pączki smażyć na rumiano z obu stron.
Gdy pączki lekko ostygną, nadziać je konfiturą z róży i posypać cukrem pudrem.
Przepis Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga „Kuchenne Wariacje”
Łatwe i szybkie pączki z serka homogenizowanego [PRZEPIS]

Składniki na pączki
- 300 g serka waniliowego homogenizowanego
- 3 jaja
- 1 i 1/2 kubka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kubek oleju do głębokiego smażenia
- cukier puder do obtoczenia
Wykonanie
Rozgrzać olej w rondlu. Do serka po kolei wbijać jajka i od razu łączyć z serkiem do uzyskania gładkiej masy. Pomału mieszając mikserem lub blenderem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie małą łyżeczką formować niewielkie, mniej lub bardziej regularne, kulki i zrzucać do dobrze rozgrzanego oleju. Smażyć na średnim ogniu z obu stron do równomiernego zarumienienia się. Osuszyć pączki z nadmiaru tłuszczu na serwetce papierowej, a na koniec posypać lub obtoczyć je w cukrze pudrze. Są pyszne i najlepsze w dniu smażenia. Z podanych składników wychodzi ok. 40 niewielkich sztuk.
Przepis Violetty Grzelki, autorki bloga „Mamucie przysmaki”
Tradycyjny, prosty i szybki krakowski chrust (faworki) ze spirytusem [PRZEPIS]

- Przepis na ten chrust jest w naszej rodzinie od pokoleń. Robiły go moja babcia i moja mama. Teraz, w czasie karnawału, przygotowuje go również ja. Jest to najprostszy przepis na faworki, który wśród moich znajomych jest uważany za najlepszy w całym Krakowie - mówi nasza Czytelniczka Marta Góra z Krakowa.
Składniki na chrust
- 10 żółtek
- 1 całe jajko
- 1 łyżeczka do herbaty cukru pudru
- 1 łyżeczka do herbaty masła
- mąka (ile zabierze - ok. 20-30 dag)
- smalec do smażenia
- cukier puder do posypania
- spirytus – łyżka, ale niekoniecznie
Wykonanie chrutu
Wysypać mąkę na stolnicę, zrobić dołek, w którym umieścić żółtka, jajo, masło i cukier. Zagniatać ciasto jak na makaron wielojajeczny, w miarę potrzeby podsypywać mąką. Po wyrobieniu, gdy ręce będą czyste od ciasta, uformować kulę, przykryć, aby nie wyschła. Odcinać po kawałku i wałkować na stolnicy tak cienko, aby przez ciasto widać było „słoje” stolnicy. Kroić na prostokąty dowolnej długości tak, aby zmieściły się w naczyniu, w którym będziemy smażyć. W każdym prostokącie zrobić cięcie na środku do przewinięcia. Przewijać, smażyć na głębokim, roztopionym tłuszczu, aż wypłyną na wierzch i na cieście widoczne są „bąbelki”. Wyjmować bardzo ostrożnie, odsączyć na ręczniku papierowym, posypać cukrem.
Szybkie oponki serowe z pięciu składników [PRZEPIS]

Składniki na oponki
- 1 kg białego sera
- 0,7 kg mąki
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 4 jajka
Wykonanie
Ser rozkruszyć, dodać do niego mąkę, jajka, cukier i proszek. Wyrobić ciasto i rozwałkować je na grubość ok. 1 cm. Kółka wycinać szklanką, dziurki w środku kieliszkiem. Smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Gdy wystygną, posypać cukrem pudrem.
Przepis Katarzyny Skuty
I pamiętajcie:
„Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek!
A Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków usmażyła!”
Smażcie pączki i Wy!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KSM125EMH MilkShake
Amerykański, wielofunkcyjny mikser planetarny 4,8L…
kup teraz

SMEG SMF02PKEU Pastelowy róż
Robot kuchenny Smeg SMF02PKEU, pastelowy różPromoc…
kup teraz

SMEG SMF03PKEU Pastelowy Róż
Rodzina produktówMikser planetarnyMoc (W)800...
kup teraz

SMEG SMF03PBEU Pastelowy błękit
Moc 800 W; Płynna regulacja prędkości; Misa o poje…
kup teraz

Clatronic KM 3709 szary
Robot kuchenny Clatronic KM 3709 1000W Robot kuche…
kup teraz

KitchenAid 5KSM185PSEGR Szary
Amerykański, wielofunkcyjny mikser planetarny 4,8L…
Erytrol jest szkodliwy?