Krzysztof Pojda i Adrian Szymon polecają"Sakiewki miłości z karmelowym pocałunkiem"
SKŁADNIKI:
Żeby go przygotować trzeba najpierw przygotować ciasto naleśnikowe z 2 szklanek mąki i 2 szklanek mleka oraz 2 jajek i szczypty soli.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Do upieczonego naleśnika należy włożyć sałatkę owocową, zrobioną z kiwi, banana, pomarańczy i jabłka. Żeby ciasto nabrało kształtu sakiewki, należy go odpowiednio uformować i dla ozdoby owinąć paskiem ze skórki pomarańczy.
Na tym jednak nie koniec pracy, bo jednym z ważniejszych elementów tego deseru jest słodki sos.
Do jego przygotowania potrzeba półtorej szklanki cukru, pół kostki masła i pół litra śmietany 36-procentowej.
- Najpierw trzeba rozpuścić masło, dodać cukier i karmelizować do jasnobrązowego koloru. Do tego dodać śmietanę i mieszać tak długo, aż powstanie konsystencja sosu - wyjaśniają młodzi kucharze. Tak przygotowaną miksturą należy oblać gotową sakiewkę. Całość można jeszcze udekorować bitą śmietaną i cukrem pudrem. Trudne? Może i nie, ale z pewnością wymaga precyzji i serca. Jeśli już od samego czytania przepisu na ten deser, pociekła Wam ślinka, to znak, że musicie przygotować to arcydzieło we własnej kuchni.
Gazeta Lubuska. Winiarze liczą straty po przymrozkach.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?