– Spośród polskich nowalijek są już: natka, szczypiorek, sałata, ogórki, pomidory. Importowane mamy pomidory i rzodkiewkę – mówi pani Mirka z targu na Wileńskiej. – Wiele osób chętnie sięga po nowalijki, mimo ich niezbyt niskich cen.
- Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę, że te młode jarzyny nie zawsze wychodzą nam na zdrowie – mówi pan Zygmunt, emeryt z Czubów.
– Nowalijki rosną w warunkach sztucznych, pod przykryciem, bez naturalnego słońca, nie mogą więc być w pełni zdrowe. Żeby urosły, muszą być podkarmione związkami zawierającymi azotany i metale ciężkie np. ołów – wyjaśnia Izabela Lis, dietetyk. – Dostępne teraz pomidory w większości są importowane z cieplejszych krajów. Tam zrywa się je niedojrzałe, nieraz zielone. Następnie używa się różnych preparatów chemicznych, by na nasz rynek dotarły w dobrej kondycji. Tego typu pomidory mogą wywyływać alergię – dodaje.
Bardziej optymistycznie do tematu nowalijek podchodzi dr Radosław Kowalski z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.
– Nie musimy się ich obawiać, bo w dużej części pochodzą z krajów UE, gdzie przepisy dotyczące zawartości azotanów, metali ciężkich i środków ochrony roślin, są ostro przestrzegane. Do naszych sklepów nie może więc trafić nic trującego. Z drugiej strony hipermarkety też muszą przestrzegać ścisłych norm, by dany produkt został dopuszczony do sprzedaży – tłumaczy dr Radosław Kowalski, kierownik Centralnego Laboratorium Aparaturowego UP.
I dodaje: – Nieco inaczej rzecz ma się z nowalijkami, produkowanymi na mniejszą skalę. Tutaj wszystko zależy od przestrzegania etyki ogrodniczej przez danego producenta. Jeśli jest z nią na bakier, to nowalijki faktycznie mogą zwierać dużo azotanów, a co za tym idzie szkodzić szczególnie dzieciom – wyjaśnia dr Kowalski.
By zatem uchronić siebie i innych od problemów żołądkowych, nowalijki jedzmy z głową.
– Warto też sięgać po kiełki np. rzodkiewek. Są o wiele bezpieczniejsze. Podobnie jak mrożonki, które zawierają o więcej witamin niż niejedna nowalijka. A jak już tak bardzo nam zależy na nowalijkach, to wyhodujmy je w doniczce na parapecie – podpowiada Lis.
Specjaliści przypominają, żeby przed zjedzeniem wszystkie warzywa dokładnie umyć ciepłą wiodą.
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?