W samo południe w niedzielę 17 lipca na terenie Muzeum Wsi Lubelskiej odbył się finał ogólnopolskiej edycji konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" na najlepszy regionalny produkt żywnościowy.
Celem organizowanej wspólnie przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego i Departament Rolnictwa i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubelskiego imprezy jest uratowanie od zapomnienia oraz odkrycie na nowo najlepszych staropolskich smaków, znanych jeszcze z dzieciństwa, a może już tylko z babcinych opowieści czy literatury pięknej.
Na stoiskach można znaleźć było mnóstwo specjałów: od marynowanej słoniny, przez pierogi z wronimi uszami, po bimberek. W sumie blisko 108 wystawców zaprezentowało aż 137 smakołyków!
Wstęp w tym dniu do Skansenu był bezpłatny. Oprócz suto zastawionych wystawienniczych stołów można było usłyszeć ludową muzykę.
Chętnych nie brakowało, Spora część zwiedzających biesiadowała w ogromnym pawilonie i mimo upału i duchoty w nim panującej, próbowała specjałów nie tylko z jedzenia. ale i z trunków.
Sądząc po kolejkach do większości stoisk. należy wywnioskować, iż imprezę należy zaliczyć do udanych kulinarnych oraz regionalnych spotkań.
O ile mogę sobie pozwolić na dygresję, to uważam, że bez miana ESK stać nas na to kultywowanie tego, co w nas najlepsze.
Zobacz także:
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?