Wszystko za sprawą Spirali Blues &Jazz Club, pierwszego klubu Krzysztofa Pasamana, w którym zaczął serwować swoje przysmaki. Oprócz licznych koncertów i występów artystycznych, lublinian przyciągał do Spirali smak kruchego, cienkiego ciasta i wspaniale dobranych składników.
- To było moją motywacją do uruchomienia pizzerii. W menu znalazły się również smaczne przekąski, które z powodzeniem można zamówić do lampki wina lub regionalnego piwa - zachęca Krzysztof Pasaman.
Podobnie, jak w przypadku Spirali, pizzeria "Rynek 5" wyrosła z osobistych fascynacji i przygód jej właściciela. Pasaman prawie dwadzieścia lat spędził na emigracji we Włoszech, a potem w Kanadzie. Przez dziesięć lat jeździł truckiem po Ameryce, podglądał, jak wygląda tam życie, jak działają bary, puby, restauracje. Po drodze pan Krzysztof zbierał pamiątki, drobiazgi, którymi następnie ozdobił swoje lokale. - W głównej witrynie naszej pizzerii gości wita figura rastafarianina, przywieziona z Dominikany. Zanim jednak trafiła do Polski, mieszkała ze mną w Kanadzie. To taki duch tego lokalu - dodaje Pasaman.
Tym co na pewno wyróżnia "Rynek 5", jest jego połączenie z... galerią sztuki. Goście przy okazji konsumpcji mogą podziwiać obrazy i fotografie autorstwa lubelskich artystów. I tak na ścianach zawisły do tej pory prace m.in.: Dariusza Piekuta, Kuby Kapicy, Anny Staniak i zdjęcia Andrzeja Borowca.
Ze względu na zamiłowania właściciela, pizze mają "profil muzyczny". I tak na naszym stoliku mogą wylądować aromatyczne i chrupiące, zawsze na cienkim cieście, pizze "Blues", "Jazz" i "Roxanne" (tak, to ta Roxanne z piosenki Stinga).
Przepisy na ciasto do pizzy a'la Rynek 5
Składniki:
1 kg mąki typ 500
Drożdże
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
0,5 l wody
25 ml oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
W 100 ml wody mieszamy ze sobą cukier, sól oraz drożdże. Mąkę przesiewamy do miski i wlewamy do niej rozpuszczone drożdże. Następnie dodajemy oliwę i mieszamy masę bardzo dokładnie drewnianą łyżką. Następnie wykładamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy przez ok. 10 min. Potem dzielimy ciasto na porcje. Każda z nich powinna ważyć ok. 22 dag. Z takiej ilości wyjdzie pizza o średnicy 30 cm. Tak uformowane ciasto powinno wyrastać przez ok. 30 min.
Ciasto przyrządzone z podanej ilości składników, wystarczy na przygotowanie 8 pizz na cienkim spodzie.
Sos do pizzy. W "Rynek 5" sos na pizzę przygotowywany jest z gotowanych bez skórki pomidorów z dodatkiem soli, pieprzu, oliwy z oliwek oraz połowy filetu anchois. Wszystkie składniki blendujemy ze sobą na jednolitą masę. Do pizzy najlepiej pasuje dobrej jakości ser mozzarella. Kupując go, najlepiej skorzystać z porady ekspedienta, który poleci nam najlepszy gatunkowo nabiał.
Nasze serwisy:
Kronika policyjna Lubelszczyzny
Repertuar lubelskich kin
Lubelski informator miejski
Z przymrużeniem oka
Najświeższe wiadomości z Twojego miasta prosto na Twoją skrzynkę e-mail.Zapisz się do newslettera!
Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?