18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Lubelskie na talerzu: Przepisy na ciasto do pizzy (ZDJĘCIA)

KL
Lubelskie na talerzu: Przepisy na ciasto do pizzy
Lubelskie na talerzu: Przepisy na ciasto do pizzy Małgorzata Genca
Pod koniec ubiegłego roku na kulinarnej mapie Lublina pojawiło się nowe, apetyczne miejsce. 17 listopada 2012 r. Krzysztof Pasaman powołał do życia pizzerię "Rynek 5". Niewielki, przytulny lokal, mieszczący się na Starym Mieście, zanim ruszył z kopyta, już słynął z pysznej pizzy.

Wszystko za sprawą Spirali Blues &Jazz Club, pierwszego klubu Krzysztofa Pasamana, w którym zaczął serwować swoje przysmaki. Oprócz licznych koncertów i występów artystycznych, lublinian przyciągał do Spirali smak kruchego, cienkiego ciasta i wspaniale dobranych składników.

- To było moją motywacją do uruchomienia pizzerii. W menu znalazły się również smaczne przekąski, które z powodzeniem można zamówić do lampki wina lub regionalnego piwa - zachęca Krzysztof Pasaman.

Podobnie, jak w przypadku Spirali, pizzeria "Rynek 5" wyrosła z osobistych fascynacji i przygód jej właściciela. Pasaman prawie dwadzieścia lat spędził na emigracji we Włoszech, a potem w Kanadzie. Przez dziesięć lat jeździł truckiem po Ameryce, podglądał, jak wygląda tam życie, jak działają bary, puby, restauracje. Po drodze pan Krzysztof zbierał pamiątki, drobiazgi, którymi następnie ozdobił swoje lokale. - W głównej witrynie naszej pizzerii gości wita figura rastafarianina, przywieziona z Dominikany. Zanim jednak trafiła do Polski, mieszkała ze mną w Kanadzie. To taki duch tego lokalu - dodaje Pasaman.

Tym co na pewno wyróżnia "Rynek 5", jest jego połączenie z... galerią sztuki. Goście przy okazji konsumpcji mogą podziwiać obrazy i fotografie autorstwa lubelskich artystów. I tak na ścianach zawisły do tej pory prace m.in.: Dariusza Piekuta, Kuby Kapicy, Anny Staniak i zdjęcia Andrzeja Borowca.

Ze względu na zamiłowania właściciela, pizze mają "profil muzyczny". I tak na naszym stoliku mogą wylądować aromatyczne i chrupiące, zawsze na cienkim cieście, pizze "Blues", "Jazz" i "Roxanne" (tak, to ta Roxanne z piosenki Stinga).

Przepisy na ciasto do pizzy a'la Rynek 5

Składniki:
1 kg mąki typ 500
Drożdże
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
0,5 l wody
25 ml oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

W 100 ml wody mieszamy ze sobą cukier, sól oraz drożdże. Mąkę przesiewamy do miski i wlewamy do niej rozpuszczone drożdże. Następnie dodajemy oliwę i mieszamy masę bardzo dokładnie drewnianą łyżką. Następnie wykładamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy przez ok. 10 min. Potem dzielimy ciasto na porcje. Każda z nich powinna ważyć ok. 22 dag. Z takiej ilości wyjdzie pizza o średnicy 30 cm. Tak uformowane ciasto powinno wyrastać przez ok. 30 min.

Ciasto przyrządzone z podanej ilości składników, wystarczy na przygotowanie 8 pizz na cienkim spodzie.
Sos do pizzy. W "Rynek 5" sos na pizzę przygotowywany jest z gotowanych bez skórki pomidorów z dodatkiem soli, pieprzu, oliwy z oliwek oraz połowy filetu anchois. Wszystkie składniki blendujemy ze sobą na jednolitą masę. Do pizzy najlepiej pasuje dobrej jakości ser mozzarella. Kupując go, najlepiej skorzystać z porady ekspedienta, który poleci nam najlepszy gatunkowo nabiał.


Nasze serwisy:
Kronika policyjna Lubelszczyzny
Repertuar lubelskich kin
Lubelski informator miejski
Z przymrużeniem oka


Najświeższe wiadomości z Twojego miasta prosto na Twoją skrzynkę e-mail.Zapisz się do newslettera!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lublin.naszemiasto.pl Nasze Miasto