Warzywa strączkowe są często podstawą całych dań, jak ciecierzyca w przypadku znanego na całym świecie humusu, lub soczewica, z jakiej można przyrządzić pasztet, równie smaczny co mięsny. Z soi przyrządza się kotlety, jakie można usmażyć tak samo jak schabowe. W naszych ogródkach i na polach nastał sezon na groszek, fasolkę i bób.
- Pamiętam z dzieciństwa, że bób i fasolka rosły w przydomowym warzywniku. Najlepiej smakował bób ugotowany w słonej wodzie, jedliśmy go podczas zabawy. Swego czasu bób zastępował nam słodycze, był dobrą przekąską między posiłkami, a z fasolki można zrobić dużo dań nadaje się na zupy, przekąski, sałatki.
Pierogi z bobem
1 kg bobu
30 dag wędzonki
2 cebulę
sól
pieprz
1 kg mąki
1/2 szklanki oleju
2 jajka
Bób ugotować obrać i zmiksować, dodać przesmażony, drobno krojony boczek i zeszkloną cebulkę, doprawić solą i pieprzem. Z mąki, oleju, jajek i gorącej wody wyrobić ciasto. Wykrawać z niego krążki, nadziewać farszem formując pierożki, gotować, aż wypłyną podajemy z roztopionym masłem i koperkiem
Kotlety z bobu
1/2 kg bobu
1 cebula
2 jajka
2 łyżki tartej bułki
1/2 pęczka koperku
sól
pieprz
olej
i bułka tarta do panierki
Ugotowany bób obierać, cebulę drobno posiekać i usmażyć na rozgrzanym oleju. Bób rozgnieść lub zmielić, dodać cebulkę, jajka, tartą bułkę, siekany koper, sól i pieprz. Dobrze wymieszać i formować kotleciki. Panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na złoty kolor, podawać z ulubioną surówką.
Fasolka
1/2 kg fasolki
1/2 kostki masła
1/2 szklanki bułki tartej
sól i cukier
Fasolkę ugotować w wodzie z cukrem, odcedzić. Masło roztopić na patelni, wsypać bułkę tartą, podsmażyć, aż bułka się troszeczkę zarumieni, dodać fasolkę i wymieszać. Podawać jako przekąskę lub dodatek do obiadu.
Kiełbasa z białą fasolą
6 łyżek oleju
2 papryki
1/2 kg pokrojonych plasterków kiełbasy
3 ząbki czosnku
2 puszki białej fasoli odsączonej z zalewy
sól pieprz
natka pietruszki
Na patelni rozgrzać olej i usmażyć plasterki kiełbasy. Wyjąć kiełbasę łyżką cedzakową na talerz. Pokrojoną w paski paprykę i siekany czosnek usmażyć na małym ogniu, gdy papryka będzie miękka dodać kiełbasę i fasolę. Doprawić solą i pieprzem, zagotować. Posypać siekaną natką pietruszki.
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?