W tym roku Europejski Festiwal Smaku jest dwukrotnie większy niż w latach poprzednich. Trwa cztery dni zamiast trzech.
Ale najważniejsze wydarzenia kulinarne z udziałem specjalnych gości startują na Scenie Smaku (plac po Farze) w piątek, 6 września.
O godz. 18 w cyklu „Europa na talerzu” zobaczycie na scenie Jeana Bosa. To prekursor kuchni molekularnej w Polsce. W zawodzie kucharza pracuje od 32 lat. Jest absolwentem Wyższej Szkoły Kucharskiej w Mechelen w Belgii.
– W latach 1974-87 pracowałem w kuchni pałacu królewskiego w Brukseli, jako szef kuchni dla króla Baudouina I i jego małżonki Fabioli. Najczęściej na stole królowała jagnięcina oraz świeże ryby – mówi Jean Bos.
W Lublinie przygotuje dania z dziczyzny. W kolejnych pokazach w sobotę, 7 września, o 18 Smaki Rosji zaprezentuje Sebastian Kaufman, w niedzielę, 8 września, o 18 włoski szef kuchni Ivo Violante pokaże wariacie na temat jagnięciny z Lubelszczyzny.
Na benefisie Roberta Makłowicza, któremu dedykowana jest tegoroczna edycja festiwalu – zobaczycie trzy pokazy kulinarne.
Start benefisu w sobotę, 7 września, o 20.30 na scenie. W pierwszym pokazie tatara z dziczyzny przyrządzi Maciej Barton z Dworu Ustronie. Agnieszka Kręglicka z Wysokich Obcasów, która wraz z bratem Marcinem prowadzi w Warszawie 6 restauracji – pokaże wariacje na temat lubelskiego cebularza.
Na finał Dorota Otachel z Zajazdu Wincentów będzie częstować was bałkańskim szaszłykami i jagnięciną z grillu.
(sz)
Zobacz także:
Filip Chajzer o MBTM
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?