Dobre i zdrowe, bo podlaskie!
Produkty tradycyjne i regionalne są teraz w modzie. Stawiamy na zdrowy tryb życia i świadome odżywianie. Lubimy proste składy i staramy się wiedzieć co trafia na nasze talerze. Przy tym warto postawić na lokalnych producentów i np. zaprzyjaźnić się z pszczelarzem, który wykręci nam kilka litrów miodu na zimę albo odwiedzić gospodarstwo rolne, by kupić prawdziwe mleko i ser.
Dla osób bardziej zabieganych też mamy radę. W sklepach można kupić coraz więcej lokalnych specjałów. Warto znać nazwy podlaskich firm i dowiedzieć się, gdzie sprzedają swoje wyroby.
Najlepsi producenci są docenieni!
Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego stworzył Podlaski Szlak Kulinarny, prowadzący smakoszy do skarbów kuchni regionalnych.
Dzieł sztuki gastronomicznej, które są dziedzictwem kulinarnym tego regionu i wytwarzane są od dziesiątków lat według przekazywanych z pokolenia na pokolenie receptur. Nasze produkty są laureatami wielu renomowanych konkursów kulinarnych, znajdują się na unijnych i krajowych listach produktów tradycyjnych. Nie znajdziecie tu Państwo produkcji wielkotowarowej – nasi członkowie to właściciele rodzinnych, niewielkich gospodarstw i firm kultywujących rodzinne tradycje - czytamy na stronie Podlaskiego Centrum Produktu Lokalnego.
Wybrane perełki kulinarne znajdziecie w naszej galerii zdjęć. Smaczego!
Zobacz też: Mały przewodnik po Podlasiu
Jak kupić dobry miód? 7 kroków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?