MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Orzechy, w tym migdały, stanowią znakomite źródło potasu,...
fot. highwaystarz/123RF

Które produkty zawierają więcej potasu niż banany? Niedobór tego pierwiastka może powodować zaparcia i skurcze. Jak go uzupełnić?

Migdały

Orzechy, w tym migdały, stanowią znakomite źródło potasu, ponieważ w 100 g mają go aż 778 mg. Ze względu na znaczną zawartość tłuszczu nie zaleca się przekraczać porcji 3ok. 0 g dziennie.

Migdały obfitują w magnez, który wspiera układ nerwowy, poprawia pamięć i przyspiesza proces uczenia się. Orzechy te wspierają walkę z wysokim cholesterolem, a także w łagodny sposób regulują ciśnienie tętnicze krwi. W badaniach wykazano, że spożywanie 60 g migdałów dziennie zmniejsza widoczność zmarszczek i znacznie opóźnia proces powstawania nowych.

Zobacz również

Polacy nie chcę likwidacji ocen zachowania

NOWE
Polacy nie chcę likwidacji ocen zachowania

20. urodziny Kolby

NOWE
20. urodziny Kolby

Polecamy

Polacy nie chcę likwidacji ocen zachowania

Polacy nie chcę likwidacji ocen zachowania

Po co zmarłemu znieczulenie? Ekspert tłumaczy, o co chodzi

Po co zmarłemu znieczulenie? Ekspert tłumaczy, o co chodzi

Urlop dla poratowania zdrowia? Tak, ale nie dla wszystkich

Urlop dla poratowania zdrowia? Tak, ale nie dla wszystkich