Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ogórki kiszone to dobre źródło błonnika pokarmowego (1,2 g...
fot. megaflopp/Getty Images

Kto powinien częściej jeść ogórki kiszone? Skorzystają: układ pokarmowy, figura i odporność. W tych schorzeniach warto sięgać po kiszonki

Zaparcia

Ogórki kiszone to dobre źródło błonnika pokarmowego (1,2 g na 100 g, czyli na 1 średniej wielkości sztukę), który jest niezbędny do prawidłowej pracy układu pokarmowego. Składnik ten reguluje rytm wypróżnień, a także przyspiesza przesuwanie się resztek pokarmowych w dalsze części jelita. Dzięki tym właściwościom kiszonki zapobiegają zaparciom oraz zmniejszają ryzyko rozwoju raka jelita grubego.

Zobacz również

Dziś egzamin z angielskiego! Tych zadań najczęściej szukali maturzyści!

NOWE
Dziś egzamin z angielskiego! Tych zadań najczęściej szukali maturzyści!

Kibice ŁKS będą świętować awans. Piłkarze i koszykarze w elicie po 14 latach. Zdjęcia

NOWE
Kibice ŁKS będą świętować awans. Piłkarze i koszykarze w elicie po 14 latach. Zdjęcia

Polecamy

Pomysł na wycieczkę? Zamek Krzyżtopór to skarbiec historii i ciekawostek

Jaki prezent kupić na Dzień Matki? Sprawdź nasze propozycje

Jaki prezent kupić na Dzień Matki? Sprawdź nasze propozycje

Puchną ci dłonie? To może być objaw poważnej choroby!

Puchną ci dłonie? To może być objaw poważnej choroby!