Przepisy na życie zawarte w ludzkich historiach
Kto lubi opowieści Szeherezady, temu z pewnością spodoba się książka „Sól i szafran” autorstwa pakistańskiej pisarki Kamili Shamsie. To ciepła rodzinna saga, w której nie brak romansów, ślubów, zdrad, familijnych kłótni, a także opisów smakowitych potraw.
Rodzina Dard-e-Dilów pochodzi z Indii. Jej drzewo genealogiczne sięga kilkadziesiąt pokoleń wstecz. W meandry rodzinnych waśni i miłości wprowadza nas najmłodsza z rodu Aliya. Wraz z nią odkrywamy powody sporów, winnych zdrad i uczestników gorących romansów.
Początkowo czytelnik może poczuć się przytłoczony licznymi bohaterami i ich burzliwymi dziejami, ale powieść szybko wciąga i wkrótce rodzinne animozje stają się zrozumiałe.
Akcja toczy się wartko, z podziałem na kilka równorzędnych wątków. Książka jest kopalnią wiedzy o historii, wschodnich obyczajach, przyprawach i potrawach. Autorka snuje gawędę tak smacznie, że aż chce się czytając coś przekąsić.
NORBLIN EVENT HALL
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?