7 z 16
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Tryptofan to związek chemiczny obecny w bananach, spowalnia...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/79/e6/6380d76f8a1c8_o_large.jpg)
fot. stockbroker/123RF
Komu szkodzi jedzenie bananów? To nie tylko osoby z alergią. Kiedy nie można jeść bananów? Przy tych chorobach ich unikaj
Nadwaga i senność
Tryptofan to związek chemiczny obecny w bananach, spowalnia on procesy umysłowe i czas reakcji. Magnez, którego źródłem są te owoce, dodatkowo rozluźnienia mięśnie i sprawia, że po zjedzeniu banana możemy stać się senni. Dlatego planując całodzienne menu, lepiej dodać go do kolacji niż – jak robimy to zazwyczaj – do śniadania.
Osoby z nadwagą nie powinny zupełnie rezygnować z jedzenia bananów, ale powinny pamiętać, że dostarczają one sporo kalorii (ok. 105 kcal w sztuce), a jednocześnie nie zawierają dużych ilości błonnika, co skutkuje tym, że dość szybko możemy ponownie poczuć głód, jeśli zjemy owoc jako samodzielną przekąskę.