Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej ( najlepiej krupczatki, może być także np tortowa)
- 250 g masła
- 4 jajka
- 2/3 szklanki cukru
- 16 g cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z dużej cytryny
- opcjonalnie lukier cytrynowy ( cukier puder + sok z cytryny)
Jak zrobić kruche, cytrynowe ciasteczka?
Zacznij od przesiania na stolnicę mąki, najlepiej krupczatki.
Dodaj jajka, masło, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Następnie dokładnie umyj cytrynę i zetrzyj skórkę do ciasta. Całość posiekaj nożem i zagnieć. Schowaj ciasto do lodówki na ok 30 min.
Schłodzone w lodówce ciasto rozwałkuj na ok 5 mm grubości. Radełkiem lub nożem pokrój ciasto na prostokąty.
Pamiętaj o podsypywaniu ciasta mąką, by nie przywarło do stolnicy.
Ciastka piecz ok 15 min w 190 stopniach.
Wystudzone ciastka możesz udekorować cytrynowym lukrem. Przygotujesz go ucierając cukier puder z sokiem z cytryny. Smacznego!
Zobacz także inne nasze przepisy:
Pobierz
Jak korzystać z aplikacji, by otrzymywać informacje z miasta i powiatu? To proste!
Po wejściu w aplikację w prawym górnym rogu w menu wybierz swoje miasto.
Aplikacja jest bezpłatna i nie wymaga logowania. Oprócz standardowych kategorii, z powodu panującej epidemii, wprowadziliśmy zakładkę "koronawirus", w której znajdziesz wszystkie aktualne informacje związane z epidemią.
Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?