Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kimchi czyli kapusta kiszona po koreańsku. Wypróbuj nasz przepis!

Aleksandra Kaźmierczak
Aleksandra Kaźmierczak
Aleksandra Kaźmierczak
Kimchi (kor. 김치) to nieodłączny element wielu posiłków kuchni koreańskiej. Jest także bardzo zdrowe i może być świetnym dodatkiem także do tradycyjnych polskich dań. Wypróbuj nasz przepis i zrób domowe kimchi!

Składniki na kimchi:

  • trzy duże główki kapusty pekińskiej
  • dwie białe rzodkwie
  • trzy cebule
  • trzy gruszki
  • dwie główki czosnku
  • 3/4 kubka papryki chili w proszku gochugaru (można użyć zwykłego chilli w proszku wymieszanego z ususzonymi i drobno pokrojonymi papryczkami)
  • łyżka pasty chilli gochujang (opcjonalnie)
  • pół kubka sosu rybnego lub sojowego
  • 1/4 kubka mąki ryżowej
  • sól
  • cukier

Jak przygotować domowe kimchi?

Kapustę obierz z warstwy wierzchnich liści i pokrój - wzdłuż na pół i wzdłuż na ćwierć. Następnie pokrój ją w poprzek na kilkucentymetrowe kawałki do samego głąba. Tak pokrojoną kapustę włóż do dużej misy lub dostosowanego do przechowywania żywności pojemnika i zalej wodą, aż pokryje całą kapustę. Po pięciu minutach odsącz kapustę. Wkładaj ją do pojemnika warstwami, po każdej warstwie zasypując łyżką lub dwiema soli. Po zasoleniu dokładnie wymieszaj całość rękami by rozprowadzić sól i zostaw do leżakowania na czas od jednej do dwóch godzin, co jakiś czas mieszając.
Podczas leżakowania kapusty przygotuj kleik ryżowy. Do rondelka wlej kubek wody, dodaj 1/4 kubka mąki ryżowej i łyżkę cukru. W przypadku braku mąki ryżowej możesz samodzielnie zrobić ją z ryżu - wystarczy, że zmielisz go na drobny proszek w młynku ręcznym lub elektrycznym. Ciągle mieszając podgrzewaj kleik do czasu aż się zagotuje. Kiedy osiągnie konsystencję kisielu zdejmij rondelek z ognia i zostaw kleik do ostygnięcia.
Pokrój cebulę na ćwiartki i obierz czosnek. Umieść warzywa w blenderze i dodaj do nich 3/4 kubka gochugaru i pół kubka sosu rybnego lub sojowego. W przypadku braku papryki gochugaru, możesz zastąpić ją zwykłym chili w proszku wymieszanym z ususzoną i drobno posiekaną papryczką chili. Zblenduj wszystkie składniki na gładką masę i wedle uznania dodaj do niej łyżkę pasty chili gochujang. Na dużych oczkach tarki zetrzyj rzodkiew i gruszki, a następnie dodaj je do ostrej pasty. Dodaj również wystudzony kleik ryżowy i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
Po upływie maksymalnie dwóch godzin odsącz i dokładnie wypłucz kapustę. Przełóż ją do pojemnika i dodaj przygotowany wcześniej sos. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i przełóż kimchi do słoików, zostawiając nieco miejsca. Zostaw je w temperaturze pokojowej na okres od dwóch do pięciu dni, aby zaczęło fermentować i zrobiło się nieco kwaśne. Po tym czasie kimchi jest już gotowe do spożycia, a słoiki, które nie zostały otwarte wstaw do lodówki.

Smacznego!

Sprawdź inne nasze przepisy:

Pobierz

Jak korzystać z aplikacji, by otrzymywać informacje z miasta i powiatu? To proste!
Po wejściu w aplikację w prawym górnym rogu w menu wybierz swoje miasto.

Aplikacja jest bezpłatna i nie wymaga logowania. Oprócz standardowych kategorii, z powodu panującej epidemii, wprowadziliśmy zakładkę "koronawirus", w której znajdziesz wszystkie aktualne informacje związane z epidemią.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lubelskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto