MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Kawa jako superfood? Ma wiele prozdrowotnych właściwości! Zobacz, dlaczego warto ją pić

Redakcja Naszemiasto.pl
Redakcja Naszemiasto.pl
Kawa ma pełne prawo, by być nazywana superżywnością
Kawa ma pełne prawo, by być nazywana superżywnością shutterstock/materiały prasowe
Kiszonki, jagody, orzechy - te produkty najczęściej przychodzą nam do głowy, gdy myślimy o superfoods. Rzadko w tym kontekście wymieniana jest kawa. Naukowcy przekonują jednak, że ma ona pełne prawo, by być określana tym mianem. Okazuje się, że dzięki cennym składnikom kawa może wspierać nasz organizm w profilaktyce groźnych chorób.

Spis treści

Czym jest superfood?

Choć nie istnieje jedna definicja superfood, określane są w ten sposób produkty szczególnie cenne dla zdrowia. Składniki, które zawierają, zapewniają dodatkowe korzyści, wykraczające poza standardowe wartości odżywcze, a przy tym mają potwierdzone działanie profilaktyczne. Dlaczego do superfoods można zaliczyć też kawę, wyjaśnia prof. dr hab. Mirosław Jarosz, wieloletni dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia, ekspert ds. żywienia i otyłości WHO i Komisji Europejskiej, a obecnie dyrektor Instytutu Edukacji Żywieniowej i Stylu Życia Profesora Jarosza:

Kawa zawiera wielokrotnie większe stężenie wielu składników prozdrowotnych, zwłaszcza tzw. polifenoli, w porównaniu do innych produktów żywnościowych. Jej pozytywny wpływ na zdrowie został udowodniony ponad wszelką wątpliwość. Można nawet powiedzieć, że jest on olbrzymi, ponieważ regularne spożywanie kawy (najlepiej od 3 do 5 filiżanek dziennie) zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej, zaburzeń rytmu serca, cukrzycy typu 2, demencji, choroby Parkinsona i niektórych nowotworów. Opóźnia też utratę funkcji poznawczych.

Supermoc kawy potwierdzona naukowo

Supermoc kawy uwidacznia się m.in. w badaniach neuropsychologicznych. Okazuje się, że picie kawy wspiera nasz układ nerwowy w spowalnianiu rozwoju łagodnych zaburzeń poznawczych. Słabnące z wiekiem pamięć, orientacja i uwaga u części seniorów stanowią preludium do choroby Alzheimera, a u 15 proc. osób w wieku 65+ w ciągu 2 lat rozwijają się w otępienie. Choć kawa nie pomoże zatrzymać tego procesu, spożywana codziennie w ilości 3-5 filiżanek zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera aż o 65 proc., a Parkinsona – od 24 do 32 proc. Ten płynny superfood oddziałuje na poziom beta-amyloidu odpowiedzialnego za zmiany zwyrodnieniowe w mózguv. A wszystko dzięki kofeinie zwiększającej dopływ krwi do mózgu, pobudzającej układ nerwowy trygonelinie oraz polifenolom działającym przeciwutleniająco i przeciwzapalnie.

Kawa może wspierać odchudzanie

Kolejny argument za tym, że kawa to superfood, wiąże się z utratą wagi i spalaniem tkanki tłuszczowej. Niskokaloryczna i niemal pozbawiona lipidów kawa (tylko 1-2 kcal w 100 ml czarnej kawy bez dodatków) może być elementem diety odchudzającej, zwłaszcza że przy okazji wydatnie pomaga w walce z tkanką tłuszczową. W badaniach przeprowadzonych w Hiszpanii na grupie młodych, aktywnych fizycznie mężczyzn wykazano, że przyjmowanie 3 mg kofeiny na 1 kg ciała na 30 min przed treningiem maksymalnie zwiększa poziom beta-oksydacji kwasów tłuszczowych. Mówiąc prościej: kawa wypita pół godziny przed wysiłkiem fizycznym przyśpiesza spalanie tłuszczu, co czyni ćwiczenia bardziej efektywnymi.

Polifenole kontra cukrzyca

Przy temacie wagi i odchudzania warto wspomnieć o supermocach kawy w kontekście chorób metabolicznych. Otóż, jak dowodzą badania, pijąc kawę regularnie, rzadziej jesteśmy narażeni na cukrzycę typu 2. Wystarczą 3 filiżanki kawy dziennie, by zredukować ryzyko cukrzycy insulinoniezależnej aż o 20-25%! Wynika to prawdopodobnie z zawartych w kawie polifenoli, które mają działanie przeciwzapalne i mogą poprawiać wrażliwość komórek na insulinę.Prawdopodobnie, bo choć wyniki badań potwierdzają jednoznacznie, że kawa wspiera profilaktykę cukrzycy, naukowcy nie wiedzą jeszcze, czy dzieje się tak za sprawą polifenoli, czy również kofeiny lub innych składników bioaktywnych. Wiadomo jednak, że dodatek cukru może niwelować korzystne działanie kawy, dlatego lepiej jej nie słodzić, tylko pić czarną bez dodatków.

Kawa – superżywność dobra dla serca

Osoby wciąż nieprzekonane można odesłać do badań na temat wpływu kawy na układ krążenia, a te prowadzone są od lat na całym świecie. Nauka obaliła już mit, że kawa podnosi ciśnienie, bo istnieją dowody na to, że wręcz zapobiega nadciśnieniu. Zarówno ciśnienie skurczowe, jak i rozkurczowe obniża się istotnie u osób pijących więcej niż 4 filiżanki kawy dziennie, ale też u tych spożywających od 1 do 4 filiżanek. Co jeszcze kawa może zdziałać dla serca? Codzienne picie kawy obniża ryzyko chorób sercowo-naczyniowych o 15 proc., a ryzyko zgonu z ich powodu nawet o 1/5. Mała czarna może też zapobiegać migotaniu przedsionków, a więc wspiera profilaktykę udarów. Czy zatem kawa to superfood? Dane mówią same za siebie!

Napój zmieniający życie

Choć cennych właściwości kawy jest jeszcze dużo więcej, na koniec warto wspomnieć przynajmniej o jednej. Często pijemy kawę, by zwiększyć koncentrację, nie wiemy jednak, że przy okazji poprawia nam ona nastrój. Nie chodzi tu wcale o przerwę na kawę i relaks, lecz o wpływ kawy na układ limbiczny w mózgu. Nasz superfood zawiera aż 40 aromatów o działaniu silnie odprężającym, a nieduże ilości kawy spożywane w regularnych odstępach wyraźnie poprawiają nastrój. Dzięki polifenolom oraz kofeinie kawa podnosi na duchu, a także… wydłuża życie.

Wykazano, że picie kawy zmniejsza ogólną śmiertelność z powodu chorób oraz wypadków w pracy i na drodze o 10 proc. – potwierdza prof. dr hab. Mirosław Jarosz. Istotnym kryterium żywności funkcjonalnej, które spełnia kawa jest również i to, że poprawia samopoczucie i dodaje energii niezbędnej do podejmowania codziennych wyzwań. Dlatego, znając prozdrowotne właściwości kawy, warto rozważyć włączenie umiarkowanych ilości tego napoju do codziennego jadłospisu. Najlepiej w tzw. umiarkowanej ilości, określonej przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) jako 3 do 5 filiżanek dziennie. To ilość bezpieczna dla organizmu i przynosząca korzyści zdrowotne.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Kawa jako superfood? Ma wiele prozdrowotnych właściwości! Zobacz, dlaczego warto ją pić - Nasze Miasto

Wróć na lublin.naszemiasto.pl Nasze Miasto