Zwycięzca niedzielnego święta rybaków i smakoszy ryb został zaserwowany przez Zajazd "Biesiada" z Bogucina. Podniebienia jury, w którym zasiedli szefowie lubelskich mediów zachwyciły także przysmaki z Firleja, Pustelni k.Opola, Siemienia i Samoklęsk.
Poza wyśmienitym karpiem w wielu odsłonach na dożynkach pięć restauracji i dziewięć gospodarstw rybackich zaprezentowało ryby smażone, wędzone, w galarecie, a wszystkie z lubelskich stawów.
- Wystawiają się tu wszystkie stawy lubelskie – zachwala właściciel Dworu Anna, Kazimierz Gajek.
Goście mogli nie tylko podziwiać dorodne okazy, ale także skosztować ryb przyrządzanych na przeróżne sposoby, na zimno i na ciepło. Na stołach pojawiły się także takie rarytasy jak rolada z łososia, wigilijna zupa rybna, pierogi z rybą i pasztet z karpia. - Było naprawdę smacznie - zachwalają członkowie jury.
Zwycięzcy tegorocznych Dożynek Rybackich wrócili do domów z dyplomami i koszami pełnymi łakoci.
Niedzielne uroczystości odpustowe ku czci św. Wojciecha w Gnieźnie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?