18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Japońska restauracja "Satori Sushi" zdradza sekrety (ZDJĘCIA)

DS
archiwum Satori Sushi
Japońska restauracja "Satori Sushi", ul. Popiełuszki 8 w Lublinie, powstała w 2010 roku. Jej właścicielem, a jednocześnie sushi masterem jest Marek Bodys. Pan Marek naukę i doświadczenie zdobywał w restauracjach japońskich w Poznaniu i Warszawie.

Lubelskie na talerzu - czytaj nasz serwis poświęcony kulinariom

"Satori Sushi" to lokal kameralny, idealny na spotkanie ze znajomymi lub randkę. Wystrój restauracji utrzymany jest w minimalistycznym stylu japońskim. Goście, którzy odwiedzą "Satori", mają do dyspozycji przestronny bar, z którego mogą obserwować, w jaki sposób sushi men przyrządza dla nich dania. Oprócz przeróżnych rodzajów sushi, m.in. z ogórkiem, tykwą, łososiem czy rybką maślaną, smakosze mogą spróbować tradycyjnych dań ciepłych kuchni japońskiej. Dziś "Satori Sushi" ugości nas wspaniałą zupką Miso, smażonym kurczakiem oraz sushi z dodatkiem owoców morza. Natomiast na zdjęciach odnajdziecie Państwo pyszne zestawy, m.in. z łososiem, kawiorem i krewetkami, serwowane przez restaurację. Wszystkich miłośników sushi, restauracja "Satori Sushi" zaprasza na "Noc Sushiżerców". Szczegóły na www.satorisushi.eu.

Zupa Miso Shiru
Składniki:
Pasta miso, serek tofu, glony Wakame, sos sojowy, szczypiorek

Sposób przygotowania:
Gotujemy litr wody. Dodajemy do niego pastę sojową i dokładnie mieszamy. Następnie wywar doprawiamy do smaku sosem sojowym. Serek tofu kroimy w kostkę i razem z glonami Wakame zalewamy gorącym bulionem. Tak przygotowaną zupę podajemy z drobno posiekanym szczypiorkiem.

Tori Teryaki
Składniki:
Udko lub filet z piersi kurczaka, sos teryaki, por, czosnek, olej, ryż

Sposób przygotowania:
Kurczaka myjemy i kroimy w grubą kostkę. Następnie przygotowujemy pora i kroimy go w półksiężyce. Czosnek przeciskamy przez praskę. Na rozgrzany olej wrzucamy kurczaka, następnie dodajemy czosnek i pokrojony por. Doprawiamy do smaku sosem teryaki i podajemy z ryżem.

Sushi Hosomaki
Składniki:
Ryż, cukier, ocet ryżowy, algi (nori), chrzan Wasabi, imbir marynowany, sos sojowy, dodatki np. łosoś, paluszek krabowy, krewetka, ogórek

Sposób przygotowania:
Ryż gotujemy. Z cukru i octu ryżowego przygotowujemy zalewę, którą na-stępnie doprawiamy gorący ryż i pozostawiamy do ostygnięcia. Na algi (nori) rozkładamy ryż, dodajemy odrobinę chrzanu Wasabi oraz rozkładamy dowolnie wybrany składnik. Całość zawijamy i kroimy na sześć równych kawałków. Sushi podajemy z chrzanem Wa-sabi, marynowanym imbirem oraz sosem sojowym.

A jak nie popełnić faux pas podczas jedzenia sushi?
Nie nabijamy jedzenia na pałeczki
Potrawy ze wspólnego półmiska należy chwytać tępymi końcami pałeczek
Kawałki sushi zanurzamy w sosie sojowym tylko od strony ryby (w przypadku nigiri).
Wasabi nakładamy na potrawę bezpośrednio przed spożyciem lub rozprowadzamy w miseczce z sosem sojowym
Nie wolno odgryzać i odkładać napoczętych kawałków sushi na talerz
Nie oblizujemy pałeczek
Pomiędzy różnymi rodzajami sushi powinniśmy przegryźć marynowany imbir (gari), który oczyszcza kubki smakowe.
Jednym z sygnałów, że zakończyliśmy posiłek jest położenie pałeczek na miseczce do sosu.


Nasze serwisy:
Kronika policyjna Lubelszczyzny
Repertuar lubelskich kin
Lubelski informator miejski
Z przymrużeniem oka

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Powrót reprezentacji z Walii. Okęcie i kibice

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Japońska restauracja "Satori Sushi" zdradza sekrety (ZDJĘCIA) - Lublin Nasze Miasto

Wróć na lublin.naszemiasto.pl Nasze Miasto