Jak dawniej na wsi szykowano kapustę na zimę. Pokaz w Muzeum Wsi Lubelskiej

Łukasz Kaczanowski
Łukasz Kaczanowski
Obieranie, siekanie i kiszenie kapusty mogli obserwować w niedzielę goście, którzy pojawili się w skansenie. Rekonstrukcję obrzędu przygotował zespół z Kocudzy.

To kolejna tego typu impreza w Muzeum Wsi Lubelskiej, która pokazuje tradycyjne prace na wsi i obrzędy z nimi związane. Tym razem było kiszenie kapusty, która była obok ziemniaków jednym z głównym składników diety dawnej wsi.

W naszej tradycji zachowała się spora ilość potraw wykonywanych z kapusty: kapusta z grochem, kapuśniak, pierogi z kapustą. Najpopularniejszym sposobem przechowywania kapusty było jej kiszenie w beczkach. Kiszono kapustę szatkowaną ale i w główkach. Kiszone liście wykorzystywano do zawijania „gołąbków”, popularnej potrawy wigilijnej w niektórych rejonach Lubelszczyzny.

Tajemnica Marchewki

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie