MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kulinarne zasługi Bony...
fot. Portret Bony w stroju wdowy ok. 1557

Jadłospis naszych przodków. Jak ucztowali Polacy od średniowiecza po międzywojnie? Te potrawy gościły na stołach bogaczy

Kulinarne zasługi Bony

W 1518 roku żoną króla Zygmunta Starego i jednocześnie królową Polski została Bona Sforza. Zawdzięczamy jej m.in. rewolucję w polskiej kuchni. Bona tak bardzo była przyzwyczajona do włoskich potraw, że nie chciała z nich rezygnować po przeprowadzce do Polski. Wraz z przybyciem królowej na stołach pojawiły się nowe warzywa, nazywane do dziś włoszczyzną: marchew, pietruszka, seler i por.

Stopniowo Bona sprowadziła do Polski także pomidory, brokuły, kalafior, sałatę czy szpinak.

To także Bonie zawdzięczamy pojawienie się w kuchni polskiej makaronu i przypraw korzennych, a także popularyzację wina, które wyparło z czasem miody pitne.

Za sprawą Bony na dworze polskim pojawiły się także widelce.

Zobacz również

Wybuchowo! Koncern zbrojeniowy wesprze finalistę Ligi Mistrzów

Wybuchowo! Koncern zbrojeniowy wesprze finalistę Ligi Mistrzów

Wielki pożar, płoną budynki gospodarcze! W środku maszyny

Wielki pożar, płoną budynki gospodarcze! W środku maszyny

Polecamy

Oficjalnie! Kiko Ramirez odchodzi z Wisły Kraków

Oficjalnie! Kiko Ramirez odchodzi z Wisły Kraków

Elbląg: Funkcjonariusze KAS przejęli podróbki o wartości 1 mln zł

Elbląg: Funkcjonariusze KAS przejęli podróbki o wartości 1 mln zł

Weekend z Kicią Kocią dla najmłodszych kinomanów

Weekend z Kicią Kocią dla najmłodszych kinomanów