Z zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia wynika, że nie ilość cukru dostarczana do organizmu nie przekraczała 10% kaloryczności naszej codziennej diety. Co to znaczy?
Jeśli dzienne zapotrzebowanie kaloryczne dorosłego człowieka wynosi 2500 kcal, to otrzymujemy 250 kcal, które stanowi 10% kaloryczności w kontekście cukru. Ile to łyżeczek? Ponad 12. Ile zatem łyżeczek cukru znajdziemy w produktach, które spożywamy?
ZOBACZ W GALERII 10 PRODUKTÓW, KTÓRE SĄ CUKROWYMI BOMBAMI
Co robić, by utrzymać dostarczanie cukru na właściwym poziomie, kiedy praktycznie każdy spożywany posiłek zawiera cukry? Przede wszystkim zachować umiar i pamiętać o konsekwencjach, które spożywanie słodkich produktów w nadmiarze ze sobą niesie.
Według szacunków Światowej Organizacji zdrowia problem otyłości do 2030 roku dotyczyć będzie ponad miliarda ludzi na całym świecie.
Wyniki II tury wyborów samorządowych
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?