- Na święta przyjeżdża do mnie wielu gości, więc na świąteczne przygotowania musiałabym poświęcić kilka dni. Nie mam na to czasu, dlatego uszka, śledzie i krokiety z kapustą zamawiam w garmażerce - mówi Izabela Kuna-Broniewska, która złożyła zamówienie.
Osób zapracowanych nie brakuje, dlatego co roku garmażerki, restauracje i firmy cateringowe realizują zamówienia klientów na świąteczne potrawy. - Mamy ponad 200 zamówień. Są to zarówno pojedyncze dania, jak i kilkadziesiąt potraw na świąteczną ucztę - zdradza Anna Jarosz z garmażerki Dobra Kuchnia ,,Pyza” przy ul. Zielonej. - Klienci będą mogli odebrać potrawy nawet w wigilijny dzień.
Wczoraj wstrzymano tam przyjmowanie zamówień. Ale wiele innych firm będzie jeszcze do piątku przyjmować zlecenia klientów. Tak jest chociażby w garmażerce ,,Gucio” przy ul. Jana Sawy. W tym roku firma przygotowała około 39 różnych potraw świątecznych, takich jak: uszka z grzybami, kołduny litewskie, śledzie po węgiersku, pasztety, domowe szynki i smażone karpie.
- Zamówienia na dania wigilijne i świąteczne z różnymi modyfikacjami klientów będziemy przyjmować do wtorku - zapowiada Michał Kowalski, manager restauracji ,,Magia” przy ul. Rybnej.
Na świątecznym stole nie może zabraknąć także wypieków. Większość cukierni będzie przyjmować zamówienia także w przyszłym tygodniu.
- Klienci decydują się nie tylko na makowce i serniki, ale także ciasta z masami i owocami - mówi Tomasz Machoń, właściciel cukierni ,,Staropolska” przy Al. Racławickich. - Będziemy przyjmować zamówienia do ostatniej chwili.
Większość restauracji i firm wymaga kontaktu osobistego, ponieważ w trakcie składania zamówienia od klienta pobierana jest zaliczka.
Michał Pietrzak - Niedźwiedź włamał się po smalec w Dol. Strążyskiej
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?