Oto przepis Tomasza Dziury na gotowaną gicz
Składniki na gicz jagnięcą
700 g giczy (2 sztuki)
100 g włoszczyzny
sól
pieprz
Składniki na kluseczki serowe nioki
50 g sera białego
1 jajko
50-100 g mąki
1 g soli
Dodatkowo
50 g soczewicy czarnej
10 g papryki
10 g selera naciowego
10 g pomidorów koktajlowych
10 g marchewki
10 g kapusty
kolendra
Sposób przygotowania
Gicz. Gicz umyć i włożyć na gorącą wodę, gotować godzinę szumując. Następnie dodać warzywa, sól i gotować na małym ogniu aż do miękkości giczy.
Kluseczki. Ser rozgnieść w prasce, dodać jajko, sól i mąkę do gęstości. Gdy masa będzie jednolita i dość twarda, zwalcować i pokroić na dwucentymetrowe kawałki. Zblanszować w gorącej wodzie.
Składanie dania. Soczewice ugotować na wolnym ogniu.
Do wywaru i giczy dodać warzywa i po zagotowaniu ugotowaną soczewice kluseczki i kolendrę.
SPRAWDŹ INNE PRZEPISY TOMASZA DZIURY:
Kaszotto z gorgonzolą
Razowa lazania z rybami z Bałtyku
Pierogi z pieczoną marchewką
Rumiane naleśniki z serem, jarmużem i ślimakami
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?