Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Finał "Smaków lubelszczyzny"

kajlo
kajlo
Dzisiaj na Placu Litewskim zakończył się trzydniowy konkurs "Smaki Lubelszczyzny". Gościem specjalnym i jednocześnie przewodniczącym jury był szef kuchni hotelu Bristol w Warszawie Karol Okrasa.

Konkurs "Smaki Lubelszczyzny" rozpoczął się w czwartek. Uroczystego otwarcia dokonał marszałek województwa Krzysztof Grabczuk. Na placu Litewskim w Lublinie ustawiono wtedy ogromny kocioł, mogący pomieścić 6 tysięcy litrów zupy. Jednocześnie rozpoczął się konkurs kulinarny, w którym udział wzięło ok. 20 restauratorów i kilkanaście szkół z całego województwa.

Dzisiejszy dzień był zwieńczeniem trzydniowej imprezy kulinarnej na Lubelszczyźnie

Od godziny 12 do 14 wolontariusze zbierali dary w ramach akcji Pomóż Dzieciom Przetrwać Zimę. Prowadzono również licytację wystawionych w ramach tej akcji przedmiotów. Walutą w aukcjach były nie pieniądze, lecz tabliczki czekolady.

Głównym punktem ostatniego dnia konkursu było ogłoszenie wyników przez znanego mistrza kuchni Karola Okrasę Honorowy gość konkursu jako pierwszy poczęstował lublinian zupą. Barszcz czerwony przygotowany został przez Stowarzyszenie Kucharzy i Cukierników Regionu Lubelskiego. Mieszkańcom Lublina konsumpcję ciepłej strawy umilała Orkiestra Świętego Mikołaja.

Tegoroczny konkurs "Smaki Lubelszczyzny" został zorganizowany przez Urząd Marszałkowski, Radio Lublin i Kurier Lubelski.

od 7 lat
Wideo

Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lublin.naszemiasto.pl Nasze Miasto