Na Starym Mieście stanęły stragany z regionalnymi specjałami. – Polecam flaki Czarneckiego z kuleczkami z lubczykiem, smalec własnej roboty, pierogi z kapustą i kaszą gryczaną, kompocik – zachwalała Małgorzata Zając z Gardzienic. Czas zwiedzającym umilają zespoły grające muzykę tradycyjną. Rozbrzmiewają melodie ludowe, żydowskie i cygańskie.
Gośćmi specjalnymi pierwszego dnia festiwalu byli Robertem Makłowicz i Piotr Bikont. Zainteresowani mogli spotkać się z nimi w Kaplicy Trójcy Świętej na Zamku Królewskim. Sławni krytycy kulinarni zachwalali smaki naszego regionu: - Lubelszczyzna należy do najbardziej ciekawych kulinarnie regionów w Polsce – komentowali.
W sobotę organizatorzy zapraszają m.in. na Międzynarodowy Turniej Nalewek Polski i Krajów Ościennych, Gotowanie z Robertem Makłowiczem, koncert Stanisława Soyki i wiele innych wydarzeń.
Wszystkie szczegóły na www.europejskifestiwalsmaku.pl
Lady Pank: rocznica debiutanckiej płyty
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?