Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Dziś obchodzimy... Światowy Dzień Makaronu! Przepisy na pyszny obiad

Bogna Skarul [email protected]
To już dziś, 25 października przypada Światowy Dzień Makaronu.

Ten dzień ma swoich fanów na całym świecie i wśród różnych grup. Lubią go dzieci i dorośli, doceniają wielbiciele kuchni klasycznej i nowatorskiej. Inspiruje kulinarnych mistrzów. Jest doskonały dla każdego i pod każdą szerokością geograficzną! Także w Polsce cieszy się uznaniem od Bałtyku aż do Tatr. Czy wszędzie smakuje tak samo? Makaron tak, ale łącząc go z regionalnymi dodatkami możemy stworzyć nieograniczony wachlarz kulinarnych inspiracji. Nad morzem idealnie smakuje z tym, co mieszkańcy Pomorza i turyści kochają najbardziej smakowitą rybą. Z okazji Światowego Dnia Makaronu przedstawiamy przegląd dań z makaronem z regionalnymi dodatkami pochodzącymi z różnych zakątków świata.

25 października po raz pierwszy ogłoszony został Światowym Dniem Makaronu w 1995 roku, w Rzymie. Aktualnie świętuje go cały świat, bo makaronowe dania pokochali ludzie w każdym zakątku globu.

Powodów do świętowania jest co najmniej 1000!

Tak dużo inspiracji możemy czerpać z licznych makaronowych kształtów, a nawet smaków. Zakręcone uszka, eleganckie rurki, urocze kokardki, długie spaghetti czy swojskie łazanki... Klasyczne, z pełnego ziarna, z warzywami, a nawetczekoladą! Jego rodzaje można wymieniać bez końca. Ta doskonała baza świetnie podkreśla i uzupełnia bogactwo i różnorodność lokalnej kuchni.

Tymczasem nasza zachodniopomorska kuchnia łączy w sobie wpływy kilku kulinarnych kultur, m. in. niemieckiej, ale też szwedzkiej, duńskiej, czy kresowej. Szczególnym powodzeniem cieszą się tu ryby. Od stuleci łowiono zarówno te morskie, jak i słodkowodne. Na pełnym morzu były to głównie połowy dorsza. Ryba ta popularna i dziś doskonale komponuje się z aromatycznym liściem laurowym, wyrazistym czosnkiem i wysokiej jakości makaronem. Dlatego do radosnego świętowania Światowego Dnia Makaronu na pewno chętnie przyłączą się także smakosze nadmorskich przysmaków.

Światowy Dzień Makaronu to świetna okazja do tego, by przypomnieć o wielkiej popularności tego przysmaku. Potrawy z makaronem są znane i lubiane na całym świecie. To bardzo wszechstronny dodatek, który doskonale odnajduje się w najróżniejszych kulinarnych kompozycjach zupach, daniach głównych, sałatkach, a nawet deserach. Makaron ceniony jest także w wielu kuchniach regionalnych i znakomicie łączy się z lokalnymi dodatkami i przysmakami.

Z okazji Światowego Dnia Makaronu mamy dla naszych Czytelników propozycje makaronowych dań z pysznymi dodatkami.

___________________________________________________________________________________

Zobacz też:

Makarony dla bezglutenowców według Darii Ładochy. Jak je przygotować?
Blogerka kulinarna Daria Ładocha wyjaśniła w kuchni "Dzień Dobry TVN", jak przygotować makaron bezglutenowy. Na stole pojawiły się dania takie, jak: zapiekanka z makaronu kukurydzianego z łososiem i świeżymi ziołami, zapiekanka z makaronem ryżowym, kurczakiem, selerem naciowym i zapiekana z jajkiem oraz warzywna zapiekanka z makaronem gryczanym i orzechami włoskimi.

Wideo: Dzień Dobry TVN

Oglądaj nas na Instagramie:

Post udostępniony przez Nasze Miasto Szczecin (@namszczecin)21 Cze, 2017 o 3:02 PDT

od 7 lat
Wideo

echodnia Drugi dzień na planie Ojca Mateusza

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Wróć na szczecin.naszemiasto.pl Nasze Miasto