MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
10 z 15
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kalina koralowa (Viburnum opulus) to krzew dający...
fot. sh_988/pixabay.com

Dzikie owoce późnego lata. Są najzdrowsze i najlepsze na przetwory. Tak działa na rokitnik, dereń, tarnina i wiele innych!

Na co jest dobry owoc kaliny?

Kalina koralowa (Viburnum opulus) to krzew dający szkarłatnoczerwone owoce z pestkami o działaniu przeciwzapalnym, rozkurczowym na mięśnie gładkie macicy oraz ściągającym, hamującym m.in. drobne krwawienia z narządów rodnych. Pomagają łagodzić bolesne miesiączki i zmniejszyć ryzyko poronienia.

Podobne właściwości mają owoce kaliny śliwolistnej (Viburnum prunifolium), które tak jak w przypadku odmiany koralowej można wykorzystać do przygotowania soku, odwaru, marmolady lub dżemu.

Owoców kaliny nie wolno jednak spożywać ich w postaci świeżej ze względu na działanie drażniące przewód pokarmowy – zawsze wymagają gotowania (w przypadku odwaru zalecany czas obróbki termiczne to 10 min).

Owoce kaliny zawierają m.in. flawonoidy, fitosterole, triterpeny, kwasy organiczne i pektyny, a także związki goryczkowe takie jak wiburnina, garbniki oraz saponiny. Zawdzięczają im działanie przeciwzapalne, uszczelniające i wzmacniające naczynia krwionośne (w tym przeciwżylakowe), przeciwobrzękowe, moczopędne, obniżające ciśnienie krwi i uspokajające.

Zobacz również

Bajkowy Dzień Dziecka ściągnął tłumy do wrocławskiego NFM

Bajkowy Dzień Dziecka ściągnął tłumy do wrocławskiego NFM

Zespół Kult na Dniach Augustowa. Niezapomniany koncert na Błoniach nad Nettą

Zespół Kult na Dniach Augustowa. Niezapomniany koncert na Błoniach nad Nettą

Polecamy

Kotor – klejnot Czarnogóry. Co warto zobaczyć podczas urlopu w tym mieście?

Kotor – klejnot Czarnogóry. Co warto zobaczyć podczas urlopu w tym mieście?

Koniec prac nad Cyberpunkiem! CD Projekt nie będzie dłużej rozwijał gry

NOWE FAKTY
Koniec prac nad Cyberpunkiem! CD Projekt nie będzie dłużej rozwijał gry

Puszysty omlet na maślance. Zrobisz go na słodko i na słono. Niebo w gębie!

Puszysty omlet na maślance. Zrobisz go na słodko i na słono. Niebo w gębie!