Zapraszamy do przesyłania przepisów na pikantne potrawy
Ciekawostki:
Kapsaicyna - jest to organiczny związek chemiczny (alkaloid), który odpowiada za piekący smak papryki chilli. Zdaniem naukowców z Hongkongu może pozytywnie wpływać na zdrowie układu krwionośnego
Skala Scoville'a (SHU) - określa pikantność danej potrawy. Używana jest głównie do papryk. Skala została wprowadzona w 1912 r. przez amerykańskiego chemika Wilbura Scoville'a
Trinidad Scorpion Butch T - najostrzejsza papryka chilli. Papryka ta trafiła do Księgi Rekordów Guinessa. Wyniki testu laboratoryjnego wykazały ostrość rzędu 1 463 700 jednostek w skali Scoville'a
Lubelskie na talerzu - czytaj nasz serwis poświęcony kulinariom
Papryka kajeńska - ma właściwości przeciwbólowe oraz antyoksydacyjne. Przyspiesza przemianę materii i obniża poziom cholesterolu
Blair's Death Sauces - firma, która w 2007 roku wprowadziła na rynek czystą kapsaicynę. W sumie wyprodukowano 999 buteleczek objętości 1 ml. Jak podaje Wikipedia produkt nie powinien być spożywany, a nawet otwierany bez odpowiedniej ochrony rąk i oczu. Może on zabić astmatyków i być bardzo niebezpieczny przy kontakcie z wrażliwymi częściami ciała.
Źródło: Wikipedia.org, PAP
Nasze serwisy:
Kronika policyjna Lubelszczyzny
Repertuar lubelskich kin
Lubelski informator miejski
Z przymrużeniem oka
Najświeższe wiadomości z Twojego miasta prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!
Prześlij nam swój artykuł lub swoje zdjęcia. Nie masz konta? Zarejestruj się!
Masz firmę? Dodaj ją za darmo do Katalogu Firm.
Organizujesz imprezę? Poinformuj nas
Nie tylko o niedźwiedziach, które mieszkały w minizoo w Lesznie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?