Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Dynia nie tylko do ozdoby [PRZEPISY]

Renata Napierkowska
Posiada nie tylko wspaniały przysmak, ale jest także rośliną leczniczą. Jest tak uniwersalna, że można z niej komponować dania zarówno na słodko, jak i na słono, łagodne lub pikantne.

Starożytni Grecy używali dyni zalanej winem, jako środka na zaparcia, Rzymianie podawali na ucztach dynię smażoną w miodzie, a Indianie wyrabiali z niej ozdoby.

Przez lata dynia była warzywem niedocenianym. W ostatnich latach powróciła do łask.

- Doceńmy walory smakowe i zdrowotne dyni, bowiem dynia jest warzywem lekkostrawnym i niskokalorycznym. Miąższ dyni zawiera wiele witamin, a pestki są bogate w cynk. Z dyni możemy przyrządzić smaczną zupę, pyszne ciasta, dżemy, marynaty i zapiekanki – mówi Alina Książek, gospodyni z Pławina.

Kopytka z dyni

Składniki:
0,5 kg ugotowanych ziemniaków
2 szklanki upieczonej dyni
około 3 szklanek mąki
1 jajko, sól
trochę mąki do podsypania stolnicy

Wykonanie:
Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Kawałki dyni upiec w piekarniku, wystudzić, zmielić lub przetrzeć przez sito. Ziemniaki i dynie połączyć, dodać jajko, sól, mąkę i zagnieść ciasto tak, aby nie zbyt twarde. Ciasto podzielić na kawałki i formować wałeczki. Lekko spłaszczony rulon pokroić w ukośne kluski. Gotować w osolonej wodzie, aż kluski wypłyną na powierzchnię. Wyłowić kopytka łyżką cedzakową i podawać z dowolnymi sosami.

Ciasto dyniowe

Składniki:
1 szklanka puree z dyni
4 jajka
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 kostka margaryny
2 łyżeczki proszku

Wykonanie:
Margarynę roztopić, dodać cukier i mus z dyni. Wymieszać i wystudzić. Do wystudzonej masy dodać żółtka, z białek ubić pianę. Do ciasta dodać proszek z mąką, starannie wymieszać. Na koniec delikatnie dodać pianę i łyżką wymieszać. Ciasto przełożyć na blaszkę, piec w temperaturze 180 stopni około 50 minut. Po upieczeniu polukrować lub posypać cukrem pudrem.  

Racuszki z dyni

Składniki:
1/2 kg dyni
2 szklanki mąki
2 jajka
3/4 szklanki maślanki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:
Dynię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać mąkę, jaja, maślankę, proszek, sól do smaku, wymieszać, kłaść łyżką na rozgrzany olej. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z posypanym cukrem pudrem.

Zupa krem z dyni

Składniki:
1/2 kostki masła
2 cebule
1 kg dyni
1 cały serek mascarpone 
1 łyżeczka bazylii i oregano
sól do smaku
2 ząbki czosnku

Wykonanie:
Masło rozpuścić na patelni, dodać pokrojoną cebulę i czosnek, przesmażyć na złoty kolor, dodać pokrojoną dynię i gotować do miękkości. Wszystko zmiksować blenderem. Po zmiksowaniu, nadal gotować, dodać wywar z rosołu i serek mascarpone oraz bazylię i oregano.

Zacierki do zupy z dyni

Składniki:
1 szklanka mąki
1 jajko
odrobina soli

Wykonanie:
Z mąki i jajka zagnieść twarde ciasto, zetrzeć na tarce na dużych oczkach, wsypać do zupy, ugotować.


emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na inowroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto