Podczas upałów nikt nie musi nas przekonywać do lekkich posiłków, wypijania dużej ilości wody czy ruchu. Nie myślimy zaś o tym zimą, kiedy to najważniejsze staje się znalezienie w szafie najcieplejszych swetrów lub zakopanie się pod kocem. Sałatkę zamieniamy na obfity ciepły posiłek, a wodę na znaczniej rzadziej pitą herbatę... - Czas, kiedy na wyciągnięcie ręki były dorodne i świeże warzywa oraz owoce nieubłaganie się kończy. Pozostają produkty przetworzone technologicznie w celu utrzymania ich dłuższej trwałości. Są bardzo smaczne, jednak już nie tak zasobne w witaminy i składniki mineralne. Wtedy nasza dieta potrzebuje większego wsparcia - przekonuje mgr inż. Iwona Buda z Poradni Dobry Dietetyk.
Dieta na jesień i zimę: Odporność i samopoczucie
Półroczny brak słońca w naszym klimacie powoduje obniżoną aktywność, podatność na osłabienia, zachorowania i pogorszenie nastroju. Wciąż przebywanie na świeżym powietrzu pomaga, ale nie gwarantuje utrzymania równowagi fizycznej i psychicznej. - Jesienią i zimą szczególnie musimy zadbać o dostarczenie porcji witamin, składników mineralnych i antyoksydantów, które wzmocnią naszą odporność i poprawią nastrój. Ogromną skarbnicą takich składników są kiełki roślinne, które możemy wyhodować sami w domu - uważa Buda - Korzystajmy również z bogactwa cytrusów. Zasada jest prosta: im bardziej są kolorowe, tym bogatsze w przeciwutleniacze czyli związki niszczące wolne rodniki w naszym organizmie. Nie zapominajmy również o produktach kiszonych, które z pewnością dostarczą sporej dawki witaminy C i będą źródłem probiotycznej mikroflory dla naszego układu pokarmowego.
Dieta na jesień i zimę: Sylwetka
Naturalną reakcją na zimowe braki energii słonecznej jest zapotrzebowanie organizmu na sen i kaloryczne posiłki. Nie dajmy się jednak zwieźć. Warto przemyśleć zimowe zakupy i skupić się na organizacji posiłków w ciągu dnia. Trochę praktyki i zaczniemy automatyzować zwyczaj selekcji jedzenia. - Zalecam, aby jeść różnorodne produkty, najlepiej pochodzenia naturalnego, jak najmniej przetworzone. W ciągu dnia powinniśmy zjadać od 4 do 5 posiłków co 3-3,5 godziny - podkreśla dietetyk - Organizm uczy się regularności, a przy odpowiednio zbilansowanej diecie dostaje wszystkie potrzebne składniki pokarmowe i nie odkłada tkanki tłuszczowej ponieważ nie czuje się zagrożony głodem.
Warto więc pamiętać o unikaniu "czegoś słodkiego", bogatego jedynie w puste kalorie, jedząc w zamian odżywczy posiłek, który pomoże utrzymać dobry humor i dostarczy energii. Tymczasem tak oczekiwane zimą ciepło najlepiej dostarcza pogodne towarzystwo i ruch.
Więcej o zachowaniu formy w jesienne i zimowe dni znajdziecie TUTAJ
Na nasze pytania odpowiedziała mgr inż. Iwona Buda z Poradni Dobry Dietetyk.
Więcej informacji dotyczących indywidualnych konsultacji znajdziecie na stronie internetowej Poradni
Wybory samorządowe 2024 - II tura
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?