Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Deser z truskawkami (PRZEPIS). Prosty i szybki w wykonaniu

Katarzyna Puczyńska
Mamy dla Was przepis na pyszny przysmak nawiązujący do znanego angielskiego deseru Eton Mess (tłum. bałagan w Eton). Tradycyjnie robi się go z truskawek, pokruszonej bezy i bitej śmietany, a jego przygotowanie zajmuje tylko 10 minut. Proponujemy wersję nieco wzbogaconą, z serkiem mascarpone i octem balsamicznym. Spróbujcie, polecamy.

Składniki

- ok pół kg truskawek,
- 10 dużych bez (mogą być ze sklepu lub można je upiec samemu)
- 400 g śmietanki 30%,
- 500 g serka mascarpone,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżka cukru pudru,
- cukier waniliowy,
- 1 łyżka octu balsamicznego.

Wykonanie bez ( opcjonalnie)

Białka z 6 jajek ubijamy z 1,5 szklanki cukru przez ok 5 minut, aż masa będzie "sztywna". Kładziemy porcje bezy łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 120 stopni na około godzinę. Gotowe bezy są twarde z wierzchu i kruche w środku.

Przygotowanie deseru

Truskawki myjemy i kroimy na ćwiartki. Dodajemy 2 łyżki cukru i łyżkę octu balsamicznego, mieszamy i odstawiamy. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodajemy mascarpone i miksujemy do połączenia. Do naczynia na deser wkładamy kolejno truskawki, śmietanowy krem i pokruszoną bezę. Deser ma wyglądać nieco bałaganiarsko, nie liczą się tu wyraźne warstwy.

Polecamy także inne nasze przepisy:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na krasnik.naszemiasto.pl Nasze Miasto