Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Czekoladowe muffinki. Są pyszne i bardzo proste do przygotowania. Przepis na delikatne muffinki z czekoladą

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Pyszne muffinki udekorowane kremem oraz czekoladą i wiórkami kokosowymi. Sprawdź, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Pyszne muffinki udekorowane kremem oraz czekoladą i wiórkami kokosowymi. Sprawdź, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńśka
Szukasz pomysłu na szybki deser? Mam dla ciebie przepis na najlepsze muffinki. Są miękkie, nie za słodkie i kusząco pachnące czekoladą. Dodatkowo ich przygotowanie jest bardzo proste – ciasto wystarczy wymieszać łyżką. Podpowiadam, jak krok po kroku przygotować i udekorować czekoladowe muffinki. Zobacz zdjęcia i wypróbuj przepis.

Spis treści

Jednym z naturalnych afrodyzjaków jest czekolada. Ten znany od setek lat przysmak nie tylko poprawia humor, ale i dodaje energii. Proponuję prosty przepis na pyszne muffinki czekoladowe w dwóch odsłonach – oblane czekoladą i posypane wiórkami kokosowymi oraz muffinki udekorowane różowym kremem i serduszkiem z czekolady.

Zobacz w galerii, jak zrobić pyszne czekoladowe muffinki.

Przepis na czekoladowe muffinki

czas przygotowania: 10 minut + czas na pieczenie i dekorację
porcja: ok. 20 muffinek
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 3,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 łyżka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao,
  • opcjonalnie – łyżeczka kawy rozpuszczalnej i cukier waniliowy,
  • 2 jajka,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 2/3 szklanki oleju,

dekoracja:

  • 100 g czekolady,
  • ok. 2 łyżki wiórek kokosowych,
  • 115 g masła,
  • 2/3 szklanki cukru pudru,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • kilka kropli barwnika spożywczego.

Jak przygotować czekoladowe muffinki?

  1. Przygotuj dwie miski.
  2. W jednej misce wymieszaj mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i wanilię oraz opcjonalnie kawę rozpuszczalną.
  3. W drugiej misce połącz jajka, mleko i olej.
  4. Dodaj mokre składniki do suchych.
  5. Masę wymieszaj kilkoma ruchami łyżki, tak by nie była zbyt gładka.
  6. Na koniec wypełnij masą papilotki lub foremki na muffinki.
  7. Piecz ok 15 min w 180 stopniach.
  8. Przygotowanie dekoracji zacznij od rozpuszczenia czekolady w kąpieli wodnej – do garnka nalej pół szklanki wody, na nim ustaw naczynie z czekoladą. Włącz najmniejszy ogień i poczekaj aż czekolada się rozpuści.
  9. Do wyciskania kształtów najlepiej zrobić rożek z papieru do pieczenia i wypełnić go rozpuszczoną czekoladą. Następnie odetnij końcówkę i wyciskaj kształt serduszka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  10. Krem do dekoracji przygotuj ucierając masło z cukrem pudrem, odrobiną mleka i barwnikiem spożywczym.
  11. Część muffinek dekoruj kremem i serduszkami, a pozostałe czekoladą i wiórkami kokosowymi.

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Piękne kieliszki na każdą okazję

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Czekoladowe muffinki. Są pyszne i bardzo proste do przygotowania. Przepis na delikatne muffinki z czekoladą - Strona Kuchni

Wróć na lublin.naszemiasto.pl Nasze Miasto