Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Ciekawostki: Bawełna? Mniam...

Aleksandra Antonowicz
Aleksandra Antonowicz
Na śniadanie kawa i bawełna? Czemu nie! Naukowcy odkryli, że dzięki przetwarzaniu bawełny będziemy mieli szansę na nową żywność.

Do tej pory roślina hodowana już siedem tysięcy lat była uważana za trującą. Żołądek człowieka nie jest w stanie przetrawić szkodliwej substancji, która jest produkowana przez bawełnę do walki z owadami.

Poprzez modyfikacje genetyczne udało się naukowcom powstrzymać produkcje tego środka w nasionach. Sprawi to, że staną się one jadalne - o ile próbna hodowla rośliny przetrwa.

Bawełna jest bogata w proteiny. Jeżeli uda się wyprodukować z niej jedzenie, to na świecie możliwe jest zmniejszenie panującego głodu.

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lublin.naszemiasto.pl Nasze Miasto