Składniki na ciasto z porzeczkami i budyniową pianką:
- 2,5 szklanki mąki
- 200 g masła
- 6 jajek
- 3 łyżki cukru pudru i opakowanie cukru waniliowego (16g)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru ( do budyniowej pianki)
- 2 opakowania budyniu śmietankowego niesłodzonego
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka umytych czerwonych porzeczek
Kruche ciasto
Najpierw zagnieć kruche ciasto z mąki, masła, cukru pudru i cukru waniliowego, proszku do pieczenia i żółtek.
Z gotowego ciasta oddziel 1/3 porcji, która posłuży do kruszonki. Obie części owiń oddzielnie folią spożywczą i schowaj do lodówki na minimum pół godziny.
Podpowiadamy: część na kruszonkę można schować do zamrażarki, dobrze schłodzona będzie się lepiej ścierać na tarce.
Przygotuj budyniową piankę
Białka ubij mikserem stopniowo dodając cukier. Gdy będą już gęste wsyp budyń w proszku, a na koniec wlej olej.
Schłodzone ciasto rozwałkuj, przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj budyniową pianką i posyp porzeczkami. Na wierzch zetrzyj na tarce odłożoną wcześniej część ciasta na kruszonkę.
Piecz ok 45 min w 180 stopniach. Smacznego!
Zobacz także inne nasze przepisy:
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?