Ciasto czekoladowe z mikrofalówki
/porcja dla 1 osoby/
Składniki:
- 1 jajko
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki mleka
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w kubku (ceramicznym lub szklanym) i dokładnie mieszamy. Wkładamy kubek do mikrofalówki, ustawiamy moc na 800 W i włączamy na 3 minuty. Sprawdzamy patyczkiem, czy jest upieczone w środku, a jeśli tak - zajadamy łyżeczką wprost z kubka! W wersji premium, można na wierzch położyć gałkę lodów waniliowych, owoce i bitą śmietanę.
Co ciekawe, to ciasto udaje się także bez jajek! Wówczas lista składników wygląda tak:
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżka wody
- szczypta sody oczyszczonej i soli
Przygotowanie i "pieczenie" tak samo jak wyżej.
Smacznego!
Pasta jajeczna z awokado
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?