Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Chrupiący pieczony kalafior z piekarnika. Poznaj przepis na lekki obiad. Lepszy od gotowanego warzywa

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Kalafiora można doprawić na sposób azjatycki, zanurzyć w cieście naleśnikowym i upiec w piekarniku. Świetnie smakuje zamarynowany w sosie sojowym i kuminie bez panierki z ciasta.
Kalafiora można doprawić na sposób azjatycki, zanurzyć w cieście naleśnikowym i upiec w piekarniku. Świetnie smakuje zamarynowany w sosie sojowym i kuminie bez panierki z ciasta. 123rf.com/irigri/zdjęcie ilustracyjne
Jeżeli kalafior kojarzył wam się do tej pory z nieprzyjemnym zapachem unoszącym się z garnka, to mamy sposób, aby tego uniknąć. Wystarczy różyczki kalafiora upiec w aromatycznych przyprawach i cieszyć się zdrową i smaczną przekąską. Zobacz prosty przepis na pieczonego kalafiora na zdrową przekąskę.

W skrócie

Pieczony kalafior można przyrządzić na wiele sposób. W zależności od doboru przypraw danie będzie miało orientalny lub śródziemnomorski smak. To proste i szybkie danie jest znakomitym źródłem błonnika i świetnie sprawdzi się jako warzywna przystawka przed głównym daniem obiadowym. Zobacz przepis na pieczonego kalafiora w piekarniku.

Pieczony kalafior – prosty przepis

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 25 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 główka kalafiora (1,2 kg),
  • 3 ząbki czosnku lub 1 łyżeczka czosnku suszonego w proszku,
  • 20 ml oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek,
  • 5 g mielonej słodkiej papryki,
  • 5 g świeżo mielonego pieprzu,
  • 10 ml sosu sojowego lub pasty miso,
  • 3 g kurkumy,
  • 3 g kminu rzymskiego,
  • 3 g pieprzu cayenne.

Opcjonalnie:

  • 125 g mąki pszennej,
  • 150 ml wody, mleka lub napoju roślinnego.

Jak zrobić pieczonego kalafiora?

Przygotowanie:

  1. Kalafior należy podzielić na różyczki i dokładnie umyć. Następnie odsączyć z wody na sitku.
  2. W misce należy umieścić wszystkie przyprawy z 20 ml wody i olejem. Kawałki kalafiora należy równomiernie pokryć marynatą.
  3. Jeśli wybieracie opcję z ciastem naleśnikowym, należy wymieszać z mlekiem, wodą, napojem roślinnym i przesianą mąką pszenną. Do ciasta zachęcamy, aby dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
  4. Oddzielone różyczki kalafiora należy zanurzać równomiernie w przyprawionym cieście.
  5. Następnie w kalafiora należy rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić na środkową półkę piekarnika rozgrzanego do 190° Celsjusza z opcją góra – dół.
  6. Różyczki kalafiora należy piec przez 20 minut, aż będą ładnie zarumienione. W ten sposób można także przygotowywać kawałki kalafiora w beztłuszczowej frytkownicy.

Sposób podania pieczonego kalafiora

Upieczonego kalafiora można posypać przed podaniem posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem. Miłośnicy sera mogą także skorzystać ze startego na drobnych oczkach parmezanu lub cheddara.

Zastosowanie pieczonego kalafiora

Kalafior z piekarnika to świetna i niskokaloryczna przekąska. Upieczonego kalafiora można podawać jako dekorację do jarzynowej zupy – krem, składnik sałatki jarzynowej lub ziemniaczanej. Upieczony kalafior może być samodzielnym daniem podawanym z sosem czosnkowym na bazie jogurtu, albo być składnikiem pasty kanapkowej, albo kalafiorowej zupy – krem. Poza pieczonym kalafiorem możecie wypróbować przepis na szybki ryż z kalafiora z patelni.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Chrupiący pieczony kalafior z piekarnika. Poznaj przepis na lekki obiad. Lepszy od gotowanego warzywa - Strona Kuchni

Wróć na lublin.naszemiasto.pl Nasze Miasto