Swoją recepturę na bigos z kabaczka zdradziła nam pani Danuta Kopot.
Aby przygotować bigos z cukinii potrzebne będą następujące składniki:
• 0,5 kg cukinii
• 0,5 kg świeżej kapusty
• 25 dag marchewki
• 0,5 kg kiełbasy
• 20 dag boczku wędzonego
• 2 duże cebule
• 1/2 małego słoiczka koncentratu pomidorowego
• nieduży pęczek natki pietruszki
• sól, pieprz
Sposób przyrządzania
• Kapustę posiekać tak jak do tradycyjnego bigosu, wrzucić do garnka, nalać trochę wody i gotować około 20 minut.
• Cukinię obrać, przekroić i usunąć ziarna, a następnie pokroić w drobną kostkę i dodać do kapusty.
• Marchew zetrzeć na tarce jarzynowej z grubymi oczkami i dorzucić do gotującej się kapusty i cukinii. Składniki solimy i gotujemy około 30 minut.
• W międzyczasie kroimy kiełbasę i boczek w drobną kostkę, a cebulę w cienkie krążki. Najpierw podsmażamy cebulkę na oleju (żeby cebula była mięciutka warto do oleju dodać kilka kropel zimnej wody), jak się "zeszkli" dodajemy kiełbaskę, boczek i smażymy około 15-20 minut.
• Podsmażone składniki przekładamy do gotującego się bigosu, doprawiamy pieprzem, koncentratem pomidorowym i gotujemy, aż kapusta będzie miękka.
Potrawę można podawać od razu po ugotowaniu. Świetnie nadaje się również do wekowania, ale wówczas nie należy dawać cebuli podczas przygotowania, tylko przy odgrzewaniu bigosu (oczywiście najpierw trzeba cebulę podsmażyć).
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?