Wielu ogrodników wie o nicieniobójczych właściwościach aksamitek. Jednak niewielu wie, że te rośliny można z wykorzystać do doprawiania potraw. Surowiec w tym przypadku stanowią świeże lub suszone liście aksamitki o charakterystycznym gorzkawym posmaku z nutką cytryny lub pomarańczy. Można je stosować, by urozmaicić smak zup, sosów, tłustych pieczonych mięs oraz twarogów. Zasada – nie za dużo.
Do przyprawiania nadają się także kwiaty nagietka lekarskiego. Suszone, starte na drobny pył pomarańczowe płatki stanowią aromatyczną przyprawę oraz zastępują barwniki spożywcze, jeśli dodamy odrobinę do przygotowywanych zup, zawiesistych sosów oraz twarogu. W lecie oraz jesienią w kuchni znajduje zastosowanie nasturcja.
Świeżo zebrane pędy z młodymi liśćmi mogą być ciekawym, lekko pikantnym urozmaiceniem sałatek oraz dodatkiem do past twarogowych. Również arcydzięgiel może być bardzo przydatny w kuchni. Jego korzenie oraz kandyzowane łodygi stanowią urozmaicenie deserów lub aromatyczny składnik nalewek alkoholowych. Jednak w przypadku tej rośliny należy zachować umiar, ponieważ spożywana w nadmiarze może wywołać nieprzyjemne skutki uboczne związane z zaburzeniem funkcjonowania układu nerwowego.
Zarówno jako rośliny ozdobne, i jako warzywa, mogą być uprawiane karczochy.
Jadalną częścią tej rośliny są kwiatostany – koszyczki z mięsistym dnem i mięsistymi okrywami, zbierane pod koniec lata. Jeśli ich nie zbierzemy, pokryją się odcieniami od różu poprzez fiolet do błękitu. Wówczas staną się atrakcyjną jesienną ozdobą rabat.
Na koniec warto jeszcze wspomnieć o zakonserwowanych w cukrze kwiatach, kwitnącego wiosną, fiołka wonnego. Doskonale sprawdzają się w kuchni podczas dekorowania wypieków, lodów oraz sałatek owocowych.
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?