MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Orzechy, a w szczególności migdały są źródłem...
fot. Elenathewise/gettyimages

7 naturalnych produktów, które obniżają poziom cukru. Wspomagają leczenie cukrzycy typu 2 i insulinooporności

Migdały

Orzechy, a w szczególności migdały są źródłem antyoksydantów, czyli substancji chroniącym komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych. Zawarta w orzechach witamina E wykazuje silne właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu zmniejsza reakcje zapalne w organizmie oraz ogranicza wydzielanie cytokinin prozapalnych.

Naukowcy z amerykańskiego Loma Linda University zaobserwowali, że 20 proc. energetyczności diety pochodzącej z migdałów może znacząco poprawić wrażliwość komórek na działanie insuliny oraz zmniejszyć ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.

Zobacz również

40 Biegu Grzymalitów w Chodzieży cz. III dzieci

NOWE
40 Biegu Grzymalitów w Chodzieży cz. III dzieci

Kiermasz Winyli i CD w Pasażu Łódzkim. Powrót pełen muzycznych skarbów!

NOWE
Kiermasz Winyli i CD w Pasażu Łódzkim. Powrót pełen muzycznych skarbów!

Polecamy

Muzyczna podróż patriotyczna. Koncert Dziecięcej Ferajny

Muzyczna podróż patriotyczna. Koncert Dziecięcej Ferajny

Uwaga na fałszywą stronę największego polskiego banku!

NOWE FAKTY
Uwaga na fałszywą stronę największego polskiego banku!

O liście lektur nieczytanych i braku wizji. Ważne rozmowy o podstawie programowej

O liście lektur nieczytanych i braku wizji. Ważne rozmowy o podstawie programowej