MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Zwycięskie przepisy smacznej zabawy

Janek Taraszkiewicz
Janek Taraszkiewicz
Poznaliśmy już zwycięzców naszego konkursu, który zorganizowaliśmy razem z Zakładami Mięsnym "Łmeat - Łuków" S.A. Teraz prezentujemy nagrodzone przepisy.

Piotruśellooo

Poświąteczny pasztet pieczony
- rymowany (na rekord Guinessa) w piecu zapiekany

Przeto Łuków z tego słynie
Że najlepszy jest w wędlinie
Ludzie z głowy drą swe włosy
Przez łukowskie kabanosy
Nawet ksiądz chwalił z ambony
Tak jest szynką zaskoczony
Polscy żołnierze na poligonie
Salutują raźniej po baleronie
Lokalna młodzież z pobliskiej świetlicy
Żyć już nie umie bez polędwicy
Czy to w Liceum czy Podstawówce
Raźniej się ściąga po ogonówce
Nawet kwiaciarki przy kwiatów-bukiecie
Zakochane są wręcz w pasztecie
W nielicznym rankiem - targowym gronie
Plotkuje się pewniej po salcesonie
A sklepikarki wprost z swych podcieni
Zwołują wszystkich do łukowskiej pieczeni
Dzieci z przedszkola – odrzucają ananasy
Na poczet pysznej swojskiej kiełbasy
Kto na walizkach podróżuje bez przerwy
Zachwala sobie lokalne konserwy
Chcesz coś na ostro, bądź z przyprawami
Polecamy pyszne – podsuszane salami
Czy to wędzonka bądź pieczonka
Danie obiadowe, bekon lub mielonka
Kiełbasy suche, półtusze, świnie
Łukowski zakład z tradycji słynie
Mistrzowie masarstwa w nim pracują
I naszym gustom – wręcz – usługują
I mówię wam to z czeladniczą gracją
Cokolwiek przerabiać jest dewiacją !!!

A jeśli podążać już konkursu śladem
Zdradzę wam przepis - Na – przed obiadem
Co to wysławi Łuków na Świecie
Na Rekord Ginessa wystartujecie
Potrzeba będzie Panie, Panowie
Pomocy szefostwa fabryki w Łukowie
I by tu nie być w przekonaniu szorstkim
Stworzymy pasztet Łukowsko-Polski
I niechaj wszyscy tu z okolicy
Przyniosą wędliny z poświątecznej nawałnicy
Przez Łukowskie zakłady wyprodukowane
Gdyż te są zdrowe, pyszne i tanie
Tak baleronów tych plastrów - gromy
Przeróżnych szynek – No- na pół tony
Wędzonek mnogość – plasterków wszelakich
Pieczeni, schabów rozmaitych takich
U których nie ma już wędlin dużych
Niechaj przyniosą świeżych jajek kurzych
Wiem, że po Świętach brak jest sposobu
Ażeby załatwić cokolwiek z podrobów
Lecz zamiast postne gotować zupki
O płucka błagam i dużo wątróbki
Wszystko to zmielić w Łukowskim zakładzie
I na mieszałkach wymieszać zarazem
A jak się masa już zadowoli
Do smaku sypnąć pieprzu i soli
Marchew, pietruszka ugotowana
Winna z cebulą być zmiksowana
I by się pyszne „pasztecicho” udało
Kurczaków więcej – podgardla mało
Dodać weń bułek dobrze osuszonych
Bądź bułki tartej wysypać – gromy
By lokalne piekarnie – nie uszły bez echa
Zapiekać wszystko w stu rozgrzanych piecach
Potem sto blach ogromniastych – powiem
Zespolić w jedno na Rynku w Łukowie
I w szampańskim nastroju – co Guiness postanowi
Przypisać Łukowski rekord ZAKŁADOWI !!!!

1) WYROBY Z ŁUKOWA
NIECH RESZTA SIĘ SCHOWA

2) Łukowskie specjały
Sławne na świat cały

3) Wyroby Łukowskie
Smaczne – Tanie – Polskie

Dziękuję i życzę Wesołych Świąt


Jadwiga Romanek

Smacznie i zdrowo z "Łmeatem-Łuków" zjesz TO i OWO**
Tak się nazywa kawał mięsiwa warzony sposobem własnym
w garnku ciasnym.

Nie żałuj zalewy marynowanej,
przez siebie przygotowanej:
daj kiść liścia z laury,
garstkę kopru spod chmury,
ząbków czosnku ile w buzi się zmieści,
7 fetów sera po pleści.

Polej obficie zsiadłym mlekiem,
to wszystko obłóż przygotowanym stekiem
z odrobiną chili.
Nie żałuj ani chwili na bicie karku wołowego
a przekonasz się co uzyskasz z tego.
Tak grzmoć aż odstaną kości
a mięso mieć będzie kolor czerwoności.
Dla koloru zrównoważenia,
dodaj odrobinę soli z warzenia,
nie więcej niż 50 deko
a do bordowości będzie mu daleko.
Skrop też silnie sokiem z cytryny,
żeby stek nie był za siny.

Wrzuć to wszystko do zalewy peklowej,
przygotowanej z mąki razowej
z dodatkiem boczku wędzonego,
mostka schabowego,
baleronu karczkowego,
flaków krojonych do posypania
i nic do dodania, by trzymać tak długo
aż pokryje się brunatną smugą.

Ostatecznie odymować i gościom serwować.
A przypominać nie trzeba, zbliżają się Święta.
Każdy z nas pamięta rzucić coś na ruszt,
dać sobie upust.
Coś nie coś przedestylować
i do Nowego Roku biesiadować.

A po Świętach sami wiecie,
Będziemy kupować tylko w Łmeacie.
Bo ich produkty są najlepsze na świecie.

O b j a ś n i e n i a:
** TO i OWO jest to potrawa regionalna miejscowa,
jedzą ją tylko mieszkańcy Łukowa.

M a s a s k ł a d n i k ó w:
Według ilości spodziewanych gości
uwzględniając też potrzeby własnych możliwości.


dietetyk.lublin

Ślimaczki mięsne w waflu
wafle tortowe suche -1szt
50dkg miesa mielonego wieprzowego z Łukowa
cebula czosnek
zioła prowansalskie
sól
pieprz
cebula
1 jajko
ser żółty
olej do smażenia
bułka tarta
Mięso zmieszać z posiekana cebulą czosnkiem i przyprawami jajek dodać ser żółty tarty i przyprawy zmieszać zawinąć wszystko w wafel a następnie kroić plastry obtaczać w jajku bułce tartej i smażyć na złoty kolor. Podawać z surówką z kapusty pekińskiej zrobionej na słodko(z jabłkiem majonezem ananasem kukurydzą i papryką czerwoną)


ala

"Łukowskie paradiso"
Składniki:
po 5 plasterków zawartych w:
- tradycji
- nowości
- poezji smaku
- delikatności

Sposób wykonania:
Z tradycji weź po plasterku kiełbasy chłopskiej i swojskiej, bo to sprawdzony gatunek. Obok połóż plasterki, kiełbasy zbójnickiej dla zadziorności smaku, podwawelskiej extra, bo znana z doskonałości i metki tatarskiej dla podkreślenia ostrości potrawy.
Nie zapomnij przy tym o naszej sarmackiej tradycji, do której należą kindziuk sarmacki i łukowski, kiełbasa, salami, przysmak sarmacki. i łukowski
Ułóż je na środku półmiska.
Następnie weź nowość, by potrawa była atrakcyjna dla rządnych postępu.
Z prawej strony tradycji połóż więc kiełbasę swojską białą surową, kiełbasę łukowską pieczoną, mortadelę ulubioną, pasztetową wędzoną, szynkę białą ekstra.
Koniecznie domieszaj poezję smaku, którą odkryjesz w salami kasztelańskim, łopatce pieczonej z jajkiem, kaszance swojskiej grilowej, kanapkowej z papryką, pieczeni wiedeńskiej. Po ich skosztowaniu podniebienie przeżyje euforię.
Z lewej strony tradycji ułóż delikatność, która na pewno zawiera się w myśliwskiej suchej, parówkowej, szynce konserwowej, ogonówce wędzonej i pastrami wieprzowym i kojąco wpłynie na spożywających potrawę .
Musisz się liczyć z tym, że podając tak skomponowaną symfonię łukowskich doskonałości nie opędzisz się na wiele, wiele lat od gości, chyba że podasz adres producenta lub sklepu Zakładów Mięsnych „Łmeat – Łuków” S.A.
Smacznego!!


luco

Tarta z szynką i salami.
Surowce:
200 g mąki pszennej
100 g masła
1 roztrzepane jajko
szczypta soli

Nadzienie:
200 g szynki kresowej Łuków
150 g salami łukowskiego
100 g ostrego żółtego sera
sól
60 g masła
50 g mąki pszennej
1/2 l mleka
szczypta gałki muszkatołowej
pieprz

Sposób wykonania:
1. Do przesianej mąki dodajemy schłodzone masło, szczyptę soli i siekamy nożem, aż z masła i mąki utworzą się małe grudki.
2. Dodajemy roztrzepane jajko z wodą i szybko wyrabiamy, aż utworzy się nierówna kula. Wykładamy na stolnicę oprószoną mąką i krótko wyrabiamy na jednolitą masę ( ok. minuty). Zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na pół godziny.
3. Po wyjęciu z lodówki rozwałkujemy ciasto na odpowiednią wielkość i przenosząc na wałku, wykładamy nim natłuszczoną formę, nakłuwamy i przykrywamy papierem do pieczenia. Wysypujemy fasolą, aby zbytnio nie urosło. Pieczemy w 180 stopniach C ok 10 min. Zdejmujemy papier z fasolą i pieczemy jeszcze 5 min.
4. W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i stale mieszając, podgrzewamy 3 minuty. Stopniowo wlewamy mleko i energicznie mieszamy, aby masa była gładka. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu 6-7 min. do zgęstnienia. Dodajemy szynkę pokrojoną w cienkie paski, gałkę muszkatołową i doprawiamy solą i pieprzem. Pozostawiamy na pół godziny do ostygnięcia.
5. Na upieczone ciasto kładziemy połowę plastrów salami łukowskiego, następnie masę wcześniej przyrządzoną, potem na masę kolejna połowę salami i posypujemy żółtym serem. Pieczemy całość ok. 20 min.

Tartę najlepiej kroić kilkanaście minut po wyjęciu z piekarnika, gdyż nie będzie się rozlewać.

od 7 lat
Wideo

Truskawkowa pianka. Deser z galaretką idealny na upały

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lublin.naszemiasto.pl Nasze Miasto