Jesień i zima to pory roku, w których odczuwamy większe zapotrzebowanie na jedzenie. Większymi posiłkami rekompensujemy sobie brak ciepła i światła słonecznego. Efekty niestety są natychmiastowe – wzrost wagi, krągłości w miejscach, w których wcześniej ich nie było.
Zmień swoje nawyki żywieniowe
Jeżeli naprawdę chcesz schudnąć, zacznij zmianę od swojego menu.
Uporządkuj swój harmonogram jedzenia. Podziel dzień na pięć posiłków, równomiernie rozłożonych w czasie.
Zastąp wysokokaloryczne produkty, tymi o niskim indeksie glikemicznym. Produkty o wysokim indeksie glikemicznym, jak napoje gazowane, mleczna czekolada, fast foody, zawierają sporą ilość węglowodanów, których organizm w normalnych warunkach nie jest w stanie przyswoić. Szczególnie w okresie jesienno-zimowym powinniśmy zwracać uwagę na takie produkty, gdy nasza aktywność znacznie spada.
Nie zapomnij o nich
Warzywa i owoce przyśpieszają przemianę materii, a tym samym spalanie kalorii. Ich dodatkową zaletą jest to, że działają niejednokrotnie zapychająco. Jeżeli więc poczujesz, że nie jesteś w stanie powstrzymać się przed zjedzeniem przekąski między posiłkami, wybierz jabłko lub marchew zamiast batonika czy wafelka. Nie znaczy to jednak, że można spożywać warzywa i owoce w nieograniczonej ilości. Niektóre z nich, jak na przykład jabłka, mają stosunkowo wysoki indeks glikemiczny, gdyż zawierają sporą ilość fruktozy. I w tym wypadku warto znać umiar.
Zmniejsz posiłki
Bardzo ważna jest wielkość spożywanych posiłków. Powinno się jeść tylko tyle, aby zaspokoić głód. Jeśli będziemy mieć tyle silnej woli, aby zmniejszyć codzienne porcje, obkurczą się ściany żołądka i nie będziemy odczuwać łaknienia. Bardzo ważne jest, aby po godzinie 18.00 już nie jeść.
Kmo
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?