18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Muzeum Wsi Lubelskiej. Żniwa w skansenie (ZDJĘCIA)

MS
Żniwa w Muzeum Wsi Lubelskiej
Żniwa w Muzeum Wsi Lubelskiej Małgorzata Genca
Muzeum Wsi Lubelskiej pokazało jak kiedyś żniwowano. Lublinianie mogli też spróbować wypiekanych w piecu podpłomyków. Pracujący w polu robili sobie przerwę na obiad około południa, a więc w czasie największego skwaru. - W dwojakach zawsze znalazły się ziemniaki okraszone tłuszczem, ale też zsiadłe mleko, albo maślanka - wylicza Ewa Sadowska z muzeum. Czasami wpływ na menu w czasie żniw miały lokalne tradycje. Na przykład w rejonie Kozłówki na pole gospodynie wynosiły botwinkę oraz sałatę z tłuszczem i skwarkami.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Filip Chajzer o MBTM

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lublin.naszemiasto.pl Nasze Miasto