Lubelskie na talerzu - czytaj nasz serwis poświęcony kulinariom
Składniki:
250 g polędwicy wołowej
dwa świeże jabłka
cukier brązowy
żubrówka
ser pleśniowy lazur
kluski kładzione
odrobina masła extra
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Polędwicę wołową podsmażamy na rozgrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu. Tak przygotowane mięso przekładamy na blaszkę i kładziemy na nią gruby plaster sera la-zur. Całość wkładamy do rozgrzanego pieca na około 2 minuty, do momentu aż ser się roztopi. Jabłka myjemy i kroimy w ósemki. Następnie na podgrzaną patelnię wsypujemy brązowy cukier i gdy zaczyna się topić, wrzucamy jabłka. Do jabłek wlewamy żubrówkę i dodajemy trochę masła extra, które zagęści sos. Doprawiamy pieprzem. Kładzione kluski, przygotowane wcześniej z trzech składników: mąki, jajek i wody z odrobiną soli, wykładamy na talerz z polędwicą i jabłkami.
Nasze serwisy:
Kronika policyjna Lubelszczyzny
Repertuar lubelskich kin
Lubelski informator miejski
Z przymrużeniem oka
Najświeższe wiadomości z Twojego miasta prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!
Prześlij nam swój artykuł lub swoje zdjęcia. Nie masz konta? Zarejestruj się!
Masz firmę? Dodaj ją za darmo do Katalogu Firm.
Organizujesz imprezę? Poinformuj nas!
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?