Lubelskie na talerzu - czytaj nasz serwis poświęcony kulinariom
Składniki:
3 pomidory
kozi ser ok. 100-150 g (wg uznania)
świeży majeranek
kilka listków bazylii
czosnek
mała bagietka
masło
roszponka (kilka listków)
kilka łyżeczek pesto
pieprz, sól
Sposób przygotowania:
Pomidorki o średnicy co najmniej 6 centymetrów pieczemy w piekarniku przez 3,5 godziny w temperaturze 65 st. W tym czasie siekamy świeży majeranek i dodajemy go do sera koziego. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Po upieczeniu, nasze pomidorki kroimy na połówki i przekładamy farszem. Do tego dania idealnie pasuje bazyliowa bagietka. W naczyniu rozgniatamy widelcem odrobinę masła, posiekaną drobno bazylię oraz czosnek, przeciśnięty przez praskę. Bagietkę kroimy wzdłuż na cienkie plastry i smarujemy przygotowanym masełkiem.
Aby nadać bagietce chrupkości, możemy włożyć ją na kilka minut do piekarnika. Na koniec wykładamy na talerz pomidorki z nadzieniem przełożone bagietką, kładziemy kilka listków roszponki i polewamy pesto.
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?