Składniki na tartę z borówkami i kremem:
- 1 szklanka mąki pszennej
- pół kostki masła
- 2 łyżki cukru pudru do ciasta + 2 łyżki cukru pudru do kremu
- 2 żółtka
- 200 g serka mascarpone
- 500 ml śmietanki 36%
- cukier waniliowy (16 g) lub 1 łyżeczka esencji waniliowej
- szklanka borówek
Jak przygotować ciasto kruche na tartę?
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy cukier i żółtka i całość zagniatamy.
Polecamy- ciasto warto schłodzić tzn. owinąć folią spożywczą i schować na minimum pół godziny do lodówki.
Zimne ciasto wałkujemy i wylepiamy nim posmarowaną masłem blaszkę do tarty. By ciasto równo rosło, nakłuwamy je przed pieczeniem widelcem (jak na zdjęciu).
Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku, w 190 stopniach przez ok 15 min.
Krem do tarty
Schłodzoną śmietankę ubijamy, dodajemy serek mascarpone i cukier do smaku ( ok 2 łyżki). Całość doprawiamy wanilią.
Krem wykładamy na wystudzony spód. Wierzch dekorujemy borówkami. Smacznego!
Zobacz także inne nasze przepisy:
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?